n.o.v.a

 

“N.O.V.A..?”

“Nama betul ke ni?”

“Kenapa orang panggil awak Nova?” (adeh.dia ingat stakat nama gelaran je)

A V O N !!”(yang ni versi jahat skit)

Nova Scotia?” (versi jahat kedua)

Ye, baiklah.. tak kisahlah ape korang nak kata.. saya sudah biasa.. ;)

Pantang saja ke mana-mana, kalau ada nampak perkataan ‘nova’, mesti orang sekeliling menegur saya.

“Eeh, nova music!”

“Nova ada buat kereta sendiri ea? Kereta innova,”(layan saja..~)

OKla, buat sesiapa yang belum tahu.. ye, memang nama saya Nova.. Nova Adila Bt Erizal Bin Zainal Abidin Bin Ahmad.

Kenapa Nova?

Sering kali juga saya tertanya-tanya, tapi jawapan yang paling tepat tak tahulah. Nama ini dicadangkan oleh kakak sepupu saya.
Mungkin kerana saya berketurunan Indonesia, nama-nama seperti Nova ini memang tidak asing dan tidak pelik bagi mereka.
Bagi kita di Malaysia mungkin sedikit pelik, kan?

Mengaku, masa kecil-kecil dulu, rimas juga dengan soalan-soalan tentang nama ini.

Selalu saya mengadu pada ibu, kerana kawan-kawan asyik mengejek nama saya.
Nak tukar nama boleh tak?? (eh cerita dulu ya. dulu lain, sekarang lain ;p)

Saya juga sedikit hairan, mengapa nama saya seorang saja yang ‘pelik’ dalam kalangan adik beradik.

Dahla tu, birthday saya juga yang paling lain!

Kakak –Nurul Hanisa [25/12/85]

Abang _ Mohammad Ridwan [25/8/87]

Adik – Nurzirahmi [25/6/95]

Mereka semua 25hb.. saya 16hb. (memang dilahirkan untuk jadi ganjil kot..? 8-) )
Nama mereka semua ada ciri-ciri ‘kemelayuan’ tapi nama saya tidak..isk3

Tapi tak mengapalah.. yang ganjil itu istimewa kan..? (menyedapkan hati nih ;) )

Segala produk di atas masih belum ada kena-mengena dengan Nova Adila. Tunggu, nanti saya beli goodwill mereka!

Lagipula, Nova tidak pula membawa maksud yang tidak baik.

Maka tidak perlulah tukar. Kecualilah nama-nama kita membawa maksud yang buruk.

Banyak pengertian Nova dalam pelbagai kamus, dan daripada pelbagai asperk pula. Astronomi, Computing, Medical, malah dalam kamus dapur (cooks) pun ada.

Quick definition:

NOVA – a star that ejects some of its material in the form of a cloud and become more luminous in the process.

Oh ya, ada artikel menarik untuk perkongsian tentang NAMA.
Perlukah menukar nama? Hukum menukar nama? Bagaimana dengan saudara baru?  klik sini.

Semoga bermanfaat.

Oh ya, dulu lain, sekarang lain. Sekarang, saya bersyukur dengan nama saya!

Advertisements

30 responses to “n.o.v.a

  1. Aisyah 4 August, 2008 at 11:31 am

    Assalamualaikum…

    huhu… nova, because ur name is so unique… so i think its very easy for people to track u back…

    hehe.. ana rasa, memang betul la nova ni yang ana kenal.. and tadi waktu jump2 blog ternampak ur name… so, terexcited la… huhuhu…

    salam pertemuan kembali nova…

    Aisyah Khaulah bt Muslim

  2. kak akma 7 August, 2008 at 3:19 pm

    hehe..comel2..bukan kamu comel,pic2 kat ctu yg comel..hehhe

  3. kak akma 7 August, 2008 at 3:22 pm

    nway,link shumuri tu salah la..kesian shumuri tau..dari dulu sedar link salah tapi malaz nk ckp sebab shumuri bukan update pon..skang shumuri dah update dah..tu la yg ckp ni..hehhe..mantap gak shumuri tu..majulah shumuri untuk blogspot!!heheh~

  4. novaadila 8 August, 2008 at 4:41 pm

    salam wbt,

    kak aisyah! betul2. ini la nova yg akak kenal ;) sy yakin sy satu2nya nova adila di mesia ni.
    jejak kasih pula kita di sini… akak kat mana skrg? (rasa peliklak guna ‘ana’.hehe. kat smap xpernah di ajar guna ana-anti~)
    camne nk contact akak .. =)

    buat petsisku kak kema yg jauh di mata.. saya mmg comel. xpayahla akak nk nafikan 8)

    btw, bak kata kak aisyah, cz the name, its easier 4 ppl to track me back, sebab tu prefer dipanggil adila.. hehe. glamor sgt ‘nova’ tu :D

    p/s: sy selalu terfikir, bila dah ada cucu nanti:
    “nama nenek saya nova. Nenek Nova,” hu3.. lawak 3harakat sahaja :P

  5. alonqexe 11 August, 2008 at 11:15 pm

    Assalamualaikum

    Hahah. Teringat masa mula2 nampak nama ni kat iluvislam, haha, sy tak pasti ni kamu ni lelaki ke perempuan. Maaf yek. ^^”

    Since you mentioned that Nova is a common name in Indonesia, that reminds me of ‘Novi’. Yang nyanyi lagu Mutiara Hati. Cite budak kecik nama Nabila tu. Hehe.

    Nama unik memang seronok, kan?

  6. aDiLa 31 August, 2008 at 12:01 am

    seronok..??

    huu..bolehla..
    tp nama sedara xdela pelik kan..cuma jarang digunakan..
    ..nama saya ye kot.~~

  7. pulasari 3 September, 2008 at 8:32 am

    salam…oh saya dah terkeliru dengna kawan saya yg dari indonesia, namanya juga nova, nova salsabila

    ok, nmpaknya saya dah salah orang. kyuem? nak ke overc ke?

  8. kartun 5 September, 2008 at 2:01 pm

    nova scotia,

    nk bli goodwill konon..tgk la syarikat mereka nk wat purchase consideration dlu ke x yer!!!!!

  9. novaadila 8 September, 2008 at 2:44 pm

    hamboi2 cik katun.. jangan la jeles. sebab xde produk nama Mira Kartun berleluasa seperti berleluasanya produk Nova.. wa3~

    to pulasari:
    alaikassalam.. owh. sedap juga nama Nova Salsabila.
    Yup, kyuem. insyaAllah, ke uk lepas ni. ameen..
    btw, kiranya saya mmg xkenal saudara la kan?

  10. deynarashid 18 September, 2008 at 11:59 pm

    salam adila :P akak link blog awk ye :)

  11. 'Aqilah 22 September, 2008 at 1:00 pm

    Salam Nova Adila~
    Ingat akak lagi tak?

  12. akma 1 October, 2008 at 4:24 pm

    makcik!!bile nak update??ish3..sebok benar after dah kawen ni ek??kui3¬

  13. firdaus rahim 23 October, 2008 at 6:50 pm

    huh..semangatnya mencari…

  14. NovaAdiLa 25 October, 2008 at 11:59 pm

    salam alaykum..maaf atas kelewatan mereply..

    to kak deynarashid:
    ok kak. nk link blog akak jugak!=)

    to kak ‘Aqilah:
    sangat ingat! kak qilah hodori lester medic kan?
    maaf kak, xsempat balas emel akak hr tu. maaf sgt2. sy pelupa.adeh.

    to kak akma:
    hehe. chil la. baru 2bulan je kot xupdate. nk tunggu setaun xupdate pun orait gak kan? huhu. kak.. exam!!

    to firdaus rahim:
    memang kena bersemangat dlm semua perkara! [ tp mgkin sy masih belum cukup bersemangat dlam study=( ]

  15. maLu La nAk tUlis 20 December, 2008 at 4:14 pm

    nova ni gege la..
    abang awak jugak yang macho..hua3

  16. adiLa 25 December, 2008 at 6:24 pm

    abang..
    i noe its u.

    tade org penah puji abg nova melainkan encik ridwan itu sendiri..

    gege? huh.tiada bukti.~

  17. lil Biruny 2 January, 2009 at 12:09 pm

    Hurm.. Ada apa denga Nova?? Memang jarang didengari.. cuma, try tu see it from a different aspect..

    I’m thinking of sth luminous when saying on Nova.. Maybe it’s kinda same with Nur?? Just in a different language..

    Be proud of ur name.. I’m sure ur parents have a solid reasons on giving ur name..

    Bagi yang mencari erti disebalik namanya, try to read this.. I hope it will be very helpful..
    http://lifeisanacademy.blogspot.com/2008/06/berdirinya-seorang-tokoh-disebalik.html

  18. muneera 2 January, 2009 at 1:46 pm

    salam nova. yea! jumpe blog awk….
    nnt kalau ade prgrm kt smap, kabor2 la eh… :)

  19. rohul 21 January, 2009 at 8:28 pm

    tak perlu risau. name saya pun pelik juga

  20. arnamee 30 January, 2009 at 11:20 pm

    Salam adik..

    =)

    org di sana, nova.
    di sini, anem;)

  21. alan tusen 8 February, 2009 at 12:32 am

    boleh nggak kenalan my alan

  22. lil Biruny 13 February, 2009 at 2:37 pm

    huhu.. Ana dari INTEC.. tapi kalau dapat masuk KMB pon best jugak~

  23. tuan rumah 3 September, 2009 at 9:50 pm

    ~setelah berkurun baru nak jawab..

    .
    lil Biruny:
    eh..im proud of my name :) syukur2..tapi saje post khas ini utk mana2 yang masih bertanya2.

    .
    muneera:
    kak mun! insha-Allah..kalau akak pun ada apa2 aktiviti, ajak2 la ye ;)

    .
    rohul:
    eh..tak risau2. i likee je.hehe.
    (adakah semua orang menganggap ini adalah post keluhan dan kerisauan?adoi bukan ya.)

    .
    arnamee:
    salam, kakak =)
    oh, salam taaruf ya 8)

    .
    alan tusen:

    ya berkenalan itu emangnya tuntutan agama, bukan?
    salam kenal~

    .
    lil Biruny:
    baik.dah betulkan.sori, konfius~

  24. qwert 5 October, 2009 at 9:46 pm

    hai…same la name sy pun unik gak…
    yg unik nie slalu org akan igt…
    kwn sy kate…normal is boring…?
    erm…hehe…

  25. Pingback: Meskipun saya bukan Melayu « [12:108]

  26. Alma Feoli 8 August, 2011 at 9:56 pm

    Hey each one how are you doinging. hope you are haveing a beautiful day

  27. en_me 13 August, 2012 at 12:23 am

    actually it’s not easy to change the name.. naper? tak percaye?.. try laa..

    eheee, salam ziarah jeer.. nice blog, keep it up yee

  28. Pingback: "Ursula Washington"

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: