Apabila JAIS datang berziarah ke Gereja

Assalamualaikum wrt dan Salam 1 Malaysia,

Semoga semuanya dalam kemanisan iman terutama di penghujung Ramadhan ini.

Insiden JAIS buat serbuan di sebuah Majlis Makan Malam di Gereja baru-baru ini memang amat menarik perhatian saya (sehingga akhirnya berjaya memaksa saya mengupdate blog yang sudah terabai hampir setahun :)).

(Oh ya, memandangkan ada ramai yang tidak setuju dengan terma SERBUAN Jais, maka mari kita jangan gunakan lagi, mungkin hanya sekadar LAWATAN Jais?)

Dan kali ini, mari kita cuba menulis gaya Che Det ;)

1-      Antara banyak-banyak ulasan yang ditemui, respon Dr.MAZA ini antara yang paling menarik bagi saya.
A must watch!

2-      Kes ini sudah lama, sejak dari 3 Ogos lagi dan sekarang sudah 24 Ogos.
Seperti dilengahkan, dalam keadaan semua kita ternanti-nanti penyelesaian. Pada mulanya saya nampak sedikit jalan keluar apabila PAS mengumumkan untuk membuat pertemuan dengan kedua-dua pihak. Sewajarnya dipuji respon TG Hj Hadi yang tegas tidak mahu mengulas lanjut kerana media mungkin ada pelbagai versi cerita; demi berlaku adil maka biarlah duduk bincang bersama dahulu.
Tapi sayang sekali pertemuan terpaksa dibatalkan kerana tiada perkenan Sultan. Allahuakbar tuanku..
Kemudian di bawah Pimpinan Kerajaan Selangor pula, Sultan dikatakan terkejut dan tidak memperkenankan sebarang syura mahupun dialog. (Kalau lagu ni, bila nak habisnya isu ni. Well done Selangor, buat sajalah JK Pendengaran ke, any names will do kalau Sultan tak nak terima nama ‘syura, dialog’ etc.)

3-       Mari kita lihat rakaman ketika di tempat kejadian.

Oh ya, saya tidak berminat dengan tulisan-tulisan tambahan daripada uploader, fokus kepada situasi kejadian sahaja.
Sejujurnya saya meragui tindakan seperti ini, menurut pemahaman saya, kita tidak boleh menceroboh masuk ke rumah orang tanpa izin, apatah lagi rumah ibadat orang? (correct me if I’m wrong)

Kemudian sesi soal-siasat, ya walaupun hanya di luar dewan, tetapi tetap mengganggu kelancaran majlis serba sedikit. Saya juga kurang nampak di mana  keperluannya sampai berpuluh (atau berbelas) JAIS & Polis berpakaian seragam. (Nasib tak bawa FRU saja..)

Saya cuba membayangkan, kalaulah di UK ini, dalam sebuah program multi-faith di Masjid, berpuluh-puluh paderi berUniform datang dengan sapaan bengis seolah kita pengganas (agak kurang mesra/professional ketika JAIS menemuramah kan?), kemudian menyelak-nyelak agenda majlis sehingga ke tong sampah, bagaimana perasaan kita terutamanya penganjur?

4-      Media pula, di satu sudut saya nampak sedikit mengeruhkan keadaan, baik media perdana mahupun alternatif, keduanya seakan mencari berita sensasi sahaja. Utusan tidak banyak laporan (dan cerita tergantung), Malaysiakini pula ‘terlebih-lebih’ laporan.
Terkilan rasanya apabila Malaysiakini meminta pendapat-pendapat politicians seperti Ibrahim Ali & KJ, seolahnya mereka antara yang berautoriti dalam memberi hujah tentang aqidah (sorry to say).
Allahu, bertambah geram bila tang ni la semua dok ‘Tiada Kompromi Soal Aqidah’ atau ‘Kami sanggup perang demi Mempertahankan Aqidah’, apa isu aqidah hanya apabila masuk gereja? Ramai perwira kita sekarang ni..
(*confused: PM pergi ke Vatican City, Gereja terbesar dunia lagi, tiada siapa risau ke?)

PERKASA berdemo. Sikit-sikit provok kata nak jaga undi orang lain. Aihh..seriously i'm bored with this kind of politics.

5-      Well, kita tidak nafikan, serba sedikit undangan ke Gereja mungkin ‘ada niat’ untuk mempromosi kepercayaan mereka. Bak kata Dr.MAZA, mestilah normal -sepertimana apabila kita mengajak orang ke masjid juga.
Tapi di situlah kita cuba untuk bertindak professional, di situ juga kita reflect kembali tarbiyah & dakwah kita; semudah itukah goyahnya iman apabila masuk ke gereja? Serapuh itukah pula Islam – bahawa seolahnya Islam bukan berdiri atas landasan hujah, kita ini semua hanya membabi buta memilih Islam? (Tercabar rasanya dengan tindakan JAIS ni.)

6-      Gerakan dakyah/dakwah daripada agama lain bukanlah isu baru yang segar dari ladang. Kita semua sudah maklum akan semua ini, lebih-lebih lagi di Borneo sana. Kerap kali kita dengar –  demi  untuk mendapat kelebihan hak-hak Melayu, ramai yang pada dasarnya hanya Islam pada nama.
Justeru malang apabila perlembagaan kita lebih bersifat menghukum daripada mendidik.
JAIS sendiri sudah memberi banyak pengalaman kurang manis kepada kita semua, iya kan?

Jika orang nak memberi kuliah agama ditangkap kerana dikatakan tiada tauliah (e.g Dr,MAZA), kemudian bila ada yang tertarik kepada agama lain (dah penceramah yang power kena sekat, belum masuk yang kena banned dari TV), kenapa nak ditangkap juga?

Contoh lain, maksiat besar-besaran (seperti artis/isteri tokoh bercumbu di khalayak, konsert & TV dsb) kita ragu ke mana perginya JAIS (atau badan agama lain); tapi maksiat yang terselindung, couples yang dating tersembunyi itu lah ‘pegawai pencegah maksiat’ lagi suka hendap dan tangkap. Lucu. Terlampau tajassus dalam perkara yang disorokkan, terlampau menyiput pula bila kemungkaran terang-terangan.

Menghukum ini juga satu projek ‘mee segera’ bagi saya. Seek first to understand than to be understood, perhaps?

7-      Banyak ulasan asatizah yang saya baca, generally baik untuk menyedarkan umat Islam. Cuma terkadang saya kurang setuju dengan statement terbuka seperti ‘Agama mereka salah dan kita Terbaik’.
Alangkah indahnya penggunaan ayat Ustaz Nouman Ali Khan (an American Daie) seperti – Islam is not about we’re better then you , Islam is about let me show something better for you.
Dengan semuanya di hujung jari, tulisan kita dibaca ramai orang, lebih-lebih lagi kalau kita non muslims, mestilah kita nak dengar respon daripada ‘pakar agama’.  Tapi bila bunyinya kita seolah menghentam agama lain, bye-bye sajalah.  (Surah al-An’am: 108)
Kita tidak dikatakan menang dengan menjatuhkan orang lain, agree?  Get real.

8-      Tempoh hari orang bukan Islam dilarang masuk masjid (YB Teo Nie Ching), sekarang orang Islam dilarang masuk gereja. Macam-macam kan? Bolehland..
Nasib saja tiada JAIS nak tangkap kami di UK ni yang selalu pergi gereja (chapels) dan solat di sana.

9-      Rasanya macam banyak lagi points sebelum ni, nanti kalau ingat saya tambah lagi inshaAllah. As for now, saya bersetuju dengan beberapa cadangan & tindakan berikut:

Wallahua’lam, hanya lontaran dari yang penat menunggu penyelesaian pihak atasan.

My thoughts might be different from yours, but please don’t hesitate to point it out, mungkin ada yang anda tahu tapi saya tak tahu :)

Buat akhirnya,

  يَا أَيُّهَآ ٱلَّذِينَ آمَنُواْ كُونُواْ قَوَّامِينَ للَّهِ شُهَدَآءَ بِٱلْقِسْطِ وَلاَ يَجْرِمَنَّكُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلَىۤ أَلاَّ تَعْدِلُواْ ٱعْدِلُواْ هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَىٰ وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَ إِنَّ ٱللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ

Maksud mudahnya:

“Wahai orang – orang yang beriman, jadilah kamu orang yang selalu menegakkan kebenaran kerana Allah, menjadi saksi dengan adil dan janganlah sekali – kali kebencian kamu terhadap sesuatu kaum, mendorong kamu untuk berlaku tidak adil. Berlaku adillah kerana adil itu lebih dekat kepada taqwa. Bertaqwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kau kerjakan. “(5:8)

Menariknya di sini, i’dilu (اعْدِلُواْ), ditulis jama’ secara umum, tidak pula dikhaskan i’dilu lil muslimin (berlaku adillah kepada sesama muslim) saja.
Maka mari kita berlaku adil buat semua, baik Islam mahupun bukan Islam; baik yang bernyawa mahupun tidak :)
Ala kulli hal, setiap kejadian ada hikmahnya inshaAllah, syukur juga ada insiden macam ni, setidaknya kita aware bahawa dakwah kita tak cukup melaju lagi ;)

Sekian, just my 2 cents for angpow raya =D

Saya mohon maaf kepada semua warga kerja JAIS, saya bukan Anti-JAIS ya, dan saya cuba untuk tidak men-generalise-kan anda. Semoga usaha anda selama ini diredhai, dan mana yang kurang kita sama-sama ambil teladan ;)
Allahu musta’an.

p/s: actually post ini adalah komen saya yang disiarkan semula untuk satu status di FB. boleh ziarah di sini atau di sini untuk melihat sedikit perbincangan sesama friends :)

Advertisements

One response to “Apabila JAIS datang berziarah ke Gereja

  1. emmy 27 August, 2011 at 3:48 am

    This is wat im looking for…uve done a good topic n a very good explanation….Allahuakbar!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: