winter promo

basmalah

.

PERHATIAN 1 :
Saya sekarang masih di Malaysia.

PERHATIAN 2 :
Tulisan di blog ini hanya karangan saya yang tak pernah pegi mana-mana antara semua pun.

………..

Saya bukan AJK promosi mana-mana kompani ye, tapi saje suka promot benda-benda yang saya suka.

Ada orang kata, belajar jauh-jauh ni habiskan duit kerajaan rakyat saja.

Seorang ke UK, paling koman separuh juta. Kalau medic, Lebih satu juta. Sekurang-kurangnya lima orang  belajar dalam negara. Baik.

Moga tidaklah sia-sia kerajaan negara hantar saya ke sini. Semoga ijazah yang bakal dibawa pulang ada nilai tambahnya.

Jom cari sumthing winter ini..!

Opsyen 1 :

Saya dengar nama PUISI ini dari blog saifulislam.com, sekitar Ogos 2007. Masa tu tak faham pun entah apa yang ustaz dok bercerita pasal puisi.

Ustaz suka puisi la agaknya.heh.

puisi

Dah lama-lama selalu baca blog ustaz dan dengar celoteh-celoteh super senior, barulah saya tau ini satu program musim dingin.

http://puisi.ppimi.org/

…..

Opsyen 2 :

Nama cukup otai, fuiyo! Yang ini first time jumpa di iLuvislam.com.

logo

Yang best dengarnya fuiyo kali ini, ada Ust Zaharuddin dan Ust Erfino. Dah lama hanya baca tulisan, tengok dan dengar Ust Zaharuddin secara tidak live. Macam best ye. Ust Erfino pula yang selalu di ikim dulu, Mari Belajar Bahasa Arab..!

http://fuiyo.iluvislam.com


…..

Opsyen 3 :

Kalau saya cari video-video islamik di youtube, antara yang selalu jumpa video semasa PMS. Masa tu tak tau lagi. Bila rajinkan diri cari-cari,ini pun opsyen musim dingin juga rupanya.

perhimpunanmusimsejuk20091

Saya kurang pasti video promo PMS dah keluar ke belum..cari-cari tak jumpa lagi.

www.msmonline.info

Ni antara video PMS yang dalam simpanan: (bukan video promo, tapi suka video ni~)

…..

Opsyen 4 :

Ini.. satu opsyen menarik jugak.heh. Masa chat dengan seorang kenalan yang dah dua tahun di sana.

Nova Adila: hang tak nak p puisi winter ni ke?
Nova Adila: hehe
Nova Adila: [haa..belum sampai uk aku dah plan nk pegi]

XXXXX: aku x minat la p tu
XXXXX: xpa, plan awal2 bagus
Nova Adila: try ar pegi
Nova Adila: best2
Nova Adila: fuiyo ka
Nova Adila: winter kan bosan
Nova Adila: [macam pernah rasa je.heh]

XXXXX: hahaha
XXXXX: winter la best

XXXXX: shopping murah

Nova Adila: kaki shopping rupanya..
Nova Adila: haih
Nova Adila: carboot sudeyh

….dan perbualan2 lain yang tiada kaitan..

…..

Yang mana pilihan?
Saya tak decide lagi. Sebab majoriti antara opsyen di atas belum ada tentatif lagi. Kena consider semua tu ;)

p/s: semua opsyen di atas dah ada (ramai) orang ajak kecuali opsyen 4. siapa nak ajak saya opsyen 4?huhu

Advertisements

24 responses to “winter promo

  1. kak tiqah 2 September, 2009 at 11:59 am

    salam nova sayang ;)

    kalau puisi dah boleh register kat sini,

    http://www.ppimi.org/puisi/?cat=14

    fuiyoo laks blum bukak kaunter reg lagi.. tp dua-dua akak berani jamin, mmg best!
    last year ust zaharudin kat puisi, mmg mantap la.
    dis yr beliau kt fuiyo lak kan
    klau dis year nak rasa masakan ktorg kena la gi fuiyoo. haks3

    kompem kenyang spjng masa ;p

    bila fly? smpat raye kt msia x? kekeke. all the best! =)

  2. halawatuliman 2 September, 2009 at 7:58 pm

    salam ziarah. kak wani ni, dari sheffield. salam taaruf. akak pernah dengar nama nova adilla daripada seorang adik junior akak tapi akak tak kenal siapa nova adilla ni. huhu.

    tertarik dengan entry ni walaupun macam simple tapi ada things yang boleh kita ponder bersama.

    saja akak nak sharing kat sini. memang banyakkan program masa winter ni? pening nak pilih. huhu. mana-mana program pun bagus insyaallah. cuma yang paling penting, sebelum kita decide, kita kena set kan mind kenapa kita pergi program tu. bagi akak, kalau boleh dalam melakukan apa2 pun kat dunia ni, kita mesti nak supaya apa yang kita buat tu mendapat redha allah, dapat men’servis’ iman kita dan moga allah balas effort kta yang bersusah payah travel tu dengan pahala insyaalah.
    rugi amat sangat sekiranya jika kita pergi kerana ikut2 kawan, atau saja2 pergi. sayang sangat sebab takut2 bila balik dari program nanti kita tak dapat apa2 melainkan penat dan habis duit.

    pendek kata kebestan sesuatu program tu terletak pada niat diri sendiri. jika ikhlas pergi kerana niat yang baik, insyaalah pasti allah permudahkan perjalanan sepanjang kita di program itu.

    ketiga2 program tu insyaalah bagus2 belaka dan membawa manfaat. tips memilih? huhu..tahu apa yang diri kita mahukan dan ada mind set. :-)

    anyway, nice to visit your blog. harap2 dapat bertemu dengan empunya diri satu hari insyallah.

    jemput datang sheffield. nak jumpa akak kat loch lomond pun boleh disember nanti insyaalah. huhu.

    jzkk

    kak wani

  3. adiLa 2 September, 2009 at 11:49 pm

    salam wbt..

    >kak tiqah:
    salam kak tiqah manja~
    seperti yg saya maklumkn pada kak wan, yg merisaukan sy utk hadir fuiyo, sebab kalian yg masak.heheh.
    kalau bab lain tak risau sgt ah.kalau tak se**p tu, tau la saya, sapa spoilernya.hak3
    [harap kak tiqah bersabor dengan saya :-P]

    bila fly tu xsure lagi..tapi besar kemungkinan b4 raya.waa~

    .
    >halawatuliman:
    salam kenalan kak wani =)
    tq sudi singgah.betul3, sangat setuju..tapi iA takde la pening nak pilih.he2.juz take time je.
    subhanallah..sangat kagum pada usaha semua pihak yg sempat fikirkan program bersama..!
    em, memang kena betulkan niat tu. semua program sgt bermanfaat, cuma adalah di mana-mana yang mungkin sedikit sebanyak berbeza.
    apapun, iA saya elakkan pengaruh kawan dalam memilih =)
    kena set target la kan apa yg kita nak dapat.stop expecting what we want from them,.but what we want to achive..kalau tak best, maka kita la yg kena bestkan!

    iA, ada rezeki jumpa nanti..kalau tak di loch lamond pun, kat scotland tu, akak naik atas sikit, jom pegi tempat saya.hehe.

    waiyyak, jzkk ;)

  4. ambo 3 September, 2009 at 7:45 pm

    amboi…popularnya nama adik nova…fewwwittt

  5. adiLa 3 September, 2009 at 9:35 pm

    to AJK Promosi FuiYo dan ambo:

    ip adress detected.menyerlahkan siapa identiti kalian.hehe.saya tau. encik ambo, jangan gedik2 ye.

  6. ambo insaf 4 September, 2009 at 1:01 am

    alamak!

    tidak semudah itu….satu rumah share the same ID…might be the same person, might be not….hehehe

  7. adiLa 4 September, 2009 at 10:43 am

    heh.takpe2, jgn risau, alhamdulillah saya tak makan orang :D

  8. permata 5 September, 2009 at 11:44 pm

    erm. pegi PMS je la. tak perlu ke Puisi atau Fuiyo. boleh jumpa kak halawatuliman nanti…
    Akk dapat tahu yang Puisi dan Fuiyo tak best. Sbb tu akk recommend ke PMS. Best!

  9. hoodhood 5 September, 2009 at 11:51 pm

    hah sudah..noba dah kene saiko dek senior2 nmpaknye.. :D

    perlu solat istikharah ke nak pilih prog mane kalo clash tarikh?hehehe

    penah gak terpikir nak terbang uk/ire time korg punye winter gath.cam best je kalo org mesir menyelit skali kan?ho3

  10. halawatuliman 6 September, 2009 at 5:01 pm

    masyaalah, ramai pula yang komen entry ni. mesti ramai yang aware dengan program2 yang menanti musim sejuk ni kan? cuma ada sedikit nasihat utk di sharekan bersama.

    kepada saudari permata, tak baik cakap macam tu. kita tak berhak nak judge program orang lain senang2 je macam tu. Mereka yang terlibat dalam program2 ni bekerja keras nak menjadikan program2 mereka tu terbaik utk peserta. kadang-kadang kita mudah cakap dan bagi komen tanpa mengetahui betapa susahnya ajk program bersengkang mata nak berikan yang terbaik utk program tersebut.

    hmm..kak wani pernah pergi puisi dan pms, alhamdulilah dua-dua nya banyak bagi manfaat kpd kak wani. kedua-dua nya bagus masyaalah. cuma, again apa yang akak nak tekankan, pergilah dgn kehendak sendiri berbekalkan matlamat yang telah ditetapkan. bukan sebab ikut-ikutan.

    pergilah ke mana sahaja , tak kisah lah PUISI ke Fuiyyo ke, PMS ke..asalkan ia mendatangkan manfaat dan meningkatkan iman. jangan terperap sahaja di rumah ya..pergilah bertebaran ke mana sahaja di atas bumi allah.
    cuba adila buka surah al haj ayat 46
    – ‘ maka tidak pernahkah mereka berjalan di bumi sehingga akal mereka dapat memahami , telinga mereka dapat mendengar?’-

    percayalah ke mana sahaja adila pergi, selagi niatnya kerana allah, insyaalah allah pasti memudahkan kembaramu mencari ilmu.

    lots of love,
    kak wani

    p/s: adila duduk kat scotland ke? kat mana ya? tahun lepas, berkali-kali kak wani pi scotland. hehe.

  11. adiLa 6 September, 2009 at 8:58 pm

    adey,adeyh.. no komen la. (sambil tangan menongkat dagu…)

  12. AJK Promosi FuiYo 6 September, 2009 at 9:38 pm

    Isy kak permata ni, sedih saya selaku AJK Fuiyo. Baru je setahun jagung Fuiyo ni, dan kami berusaha memperbaiki mutu dan kualiti di samping berusaha menjadikan program ini yang terbaik.

    Sokong akak halawatul iman. InsyaAllah, bermanfaat.

    :)

  13. lil Biruny 8 September, 2009 at 1:21 pm

    salam..

    lama sungguh ana x singgah ke sini. Hurm.. Ana rasa, semua penganjur mempunyai misi yang jelas dan matlamat yang sama. Maybe boleh pilih yang mana(better consult naqibah) and tpibangkan yang mana yang terbaik(cost effective, x clash with our priority and so on..)

    p/s : ana sendiri x tahu nak pergi yang mana. Hehe!! InsyaAllah.. kalau kita ikhlas.. yang mana2 pun akan dipermudahkan. Selamat memilih~

  14. kak dalila 10 September, 2009 at 4:04 am

    salam alaik..akak dh slh reply kt entry lain la pulak..p fuiyyo nova..bestt..insyaAllah, thn ni akak nk p:)

  15. kak dalila 10 September, 2009 at 4:21 am

    oh,ye akak lupe pulak…nnti bile dh sampai uk, WAJIB bgtau akak ye cik nova..:) nnti dtg manchester, meh jalan2 rmh akak..meh beraye kt sni pn xpe..akak jd tour guide awk la kt manchester..hehe..byk kisah2 lame nk crite ngn awk nih..ari tu, akak ada jmpe lutfi kt kmb.die pn nk dtg UK jgk..insyaAllah, aritu, akak n kak asmahani plan, die nk mlwt UK..kalo jd plan beliau, boleh p mlwt tmpt awk jgk nnti ye…
    ahlan wasahlan, nova…percayalah, akan ada pengalaman yg sgt best kt UK ni…

    pengalaman yg suatu ketika dlu dpt kt smapl, tp hilang kt kmb jap..namun alhamdulillah, Allah bg balik pengalaman tu kt UK..:) bgtau akak bile smpi ye..kalo x, akak merajuk

  16. adiLa 10 September, 2009 at 8:06 am

    .
    >AJK Promosi FuiYo :
    sabar ye kamu :)
    sebagai pemilik blog, saya taknak komen banyak2.nanti panjang huraiannya.huhu

    .
    >lil Biruny:
    oho..insha-Allah..moga dipermudah.
    adeh, cost pun amik kira ke? haha.yg ni ana (setakat ni la) tak amik kira sgt kot. iA, bak kata semua senior, lebih dari cukup =)

    .
    >kak dalila:
    ahlan juga to my blog kak…waaa suda lama tak jumpa akak kan.
    kak dalilaaaaaaaaaaaa!(bayangkan suara dengan pitching yg sangat tinggi ;P)
    aih, belum apa2 da kuar statement nak merajuk?ni vitamin apa terlebih ni.haha.
    insha-Allah..akak pun harus melawat saya ye.
    wa, byk ye cte akak.sy belum terpk lagi nak cte ape kat akak.hak3. tapi nanti ada la pointnya tu.he3. 2nd speaker, elaboration harus panjang!
    apa pengalaman yg hilang tu? oh tak sabar nak dengar cte..~

  17. kak akma 10 September, 2009 at 11:22 am

    oi makcik..!!eh x sopan plaks..salam enti..hehe~

    ish saya tatau nak cakap ape..tapi saya suke lah baca komen di entri enti nih..ingatkan nak menjengah ja, tapi alang-alang masuk ja lah kotak komen nih..=P

    aah pegilah nova kat memana pon..opsyen ke 4 pon ok what..haha!!
    fly kestau ya!!x kestau, jgn p belfast..[mcm lah nak p kan??miahaha~]

  18. lil Biruny 10 September, 2009 at 6:02 pm

    huhu.. of course perlu diambil kira. Berapa banyak simpanan kita. Berapa banyak perlu dibelanjakan. *Terpengaruh dengan kids and cash.

    InsyaAllah jika ikhlas.. Semua dipermudahkan. Bukan semua yang terpilih~

  19. ayu amiza 10 September, 2009 at 9:27 pm

    org hebat cm nova, belum smpi sana pun akk2 dah serang.esp bila nama nova dah masuk lam mana2 database.dun wori nova. kat sana sume senior akan buat baik pada anda.hihi

    jemput dtg mesir cuti winter ni kalau kompius nk pi mana.boleh juga berhalaqah di mesir. eheh.sila jgn pilih opsyen 4.kalau tak aku sekeh.

  20. adiLa 11 September, 2009 at 12:12 am

    .
    >kak akma:
    salam ya enti..kaifa haluk? wah2..limaza enti senyap2 la skarang ini? (hah sudah.arab hancur. kak akma n nova, pls pehave)
    kak, jom2 opsyen 4.haha.tapi saya kedekut sikit ah nak shoping2 ni.petsis harus belanja banyak ya~
    nape kena btau akak bila fly? akak ada surprise utk saya yek? aha.. 8)

    .
    >lil Biruny:
    insha-Allah..jom promot2 kat kawan2 lain!
    jangan ada yg tak pegi mana2 disebabkan tak tau..itu paling sedih..
    btw, enta warwick kan? =west midlands. so, fuiyo la paling dekat = cost effective. hehe

    .
    >ayu amiza:
    jangan cakap gitu cikayu..maqam jauh merendah lagi nih banding ngan ayu~
    tak wori kot, inshaAllah..post ini hanya promosi semata2, tidak menggambarkan penulis sedang buntu.heh ;)
    ehh..hang nak sekeh aku jauh sangat na.opsyen 4 okeh what!

  21. kak dalila 11 September, 2009 at 1:25 am

    ishh ayu nih….ayu, adik akak duk kt mansoorah…nnti, akak ada plan nk wat SSC kt mansoorah…jauh x dr tmpt awk..akak nk menumpang kt adik akak kt sne kut…insyaAllah.. dtg la UK,ayu…
    meh akak bg pitching tinggi jgk novaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!~~~~~~~~ hehehe

    tetibe teringt, cikgu sekolah sas dlu tu, yang suke sgt memuji awkkk..hehehe…ada niat disebaliknye kah???hehe..jgn marah nova.

  22. adiLa 12 September, 2009 at 12:23 am

    adeh kak..kisah lama, da tak ingat sangat dah.
    cikgu anuar kan?huu..ape kabar beliau skrg~
    mana ada suke muji sgt.sekali je la dia cakap.hiperbola la kak dal.hehe3

    oh, hafizah kat mansourah.wahwah.hebat anak beranak encik sahidan ni :D

  23. ayu 29 September, 2009 at 2:05 pm

    kak dalila :
    ishh ayu nih….ayu, adik akak duk kt mansoorah…nnti, akak ada plan nk wat SSC kt mansoorah…jauh x dr tmpt awk..akak nk menumpang kt adik akak kt sne kut…insyaAllah.. dtg la UK,ayu…
    meh akak bg pitching tinggi jgk novaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!~~~~~~~~ hehehe
    tetibe teringt, cikgu sekolah sas dlu tu, yang suke sgt memuji awkkk..hehehe…ada niat disebaliknye kah???hehe..jgn marah nova.

    oh adik akk kat mansurah?tahun brapa yek?3 jam tuh dr cairo.SCC tu pe kak? wah kalau akk dtg boleh jumpa.email ayu ayuamiza@y.c. ada apa2 nk ditolong sms tiba kat cairo nnt?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: