Monthly Archives: September 2009

Zikir raya kita mungkin berbeza

basmalah

Jam 2 pagi, dalam proses pembikinan kuih raya, ayah kata:

“Tahun depan tak dapatla pa nak makan kuih raya lagi,” adeh. Macam merungut je kan.

Ayah saya memang kaki kuih raya.
Buat je, habis. Habis je, buat.

Tapi inshaAllah, rasanya tahun depan lagi lama dapat puasa dan raya di rumah..!

.

Satu hari, saya ke Jalan TAR, ya rabb, sesak ya amat!

DSC06007masa saya datang lebih sesak dari yang ini..nak angkat tangan kalo nak snap pic pun tak boleh~

Sesak orang-orangan di sepanjang bazar, macam sesak lalulintas (kereta). Tak dapat bergerak. Siap ada brader yang tiup wisel, macam wisel trafik lagi.

Kalau tiada tujuan dan bukan tersilap jalan, serius saya kurang gemar jalan ini..

.

Pagi tadi, Kak Rupee, seorang jiran saya suruh saya beli baju raya, bila saya kata saya belum ada lagi baju raya.

“Nanti adik belanjalah malam minggu ni dekat Ampangan, malam raya barang murah-murah,” (akak ni lupa agaknya, famili saya juga peniaga yg meruntuhkan harga barang di malam raya.hehe)

Oh, patutla ramai orang di pasar malam raya. Ramai orang fikir macam Kak Rupee ni agaknya. Tunggu harga runtuh. Membuatkan kami para peniaga saban tahun pulang ke rumah lewat jam 5pagi menjelang raya…

.

Di surau pula, tarawih tadi, jemaah lelaki 3 saf. Perempuan satu saf. Adik saya bangga jadi wanita termuda.
Tadi Cik Tapa,tuk imam kami menangis sambil solat. Sebak rasanya.

.

Bila nak raya, biasanya jiran-jiran datang cari mak, minta bawa telekung, nak tengok tudung la, dan sebagainya. Suri-suri rumah di taman saya ini kadang-kadang memang tak keluar langsung, jaga anak-anak..hebat.

.

Ada antara jiran, dah minta tolong tengok-tengokkan rumah. Balik kampung.

.

Ada yang sekarang ni, mungkin sekarang sedang bermujahadah dengan jemnya trafik di lebuh raya.
Sabar ye. Saya yang kekadang tersempak dengan jem di KL pun cukup tak tahan, nasib baik saya orang Seremban :P

.

Bapak-bapak mesti banyak risau pasal bajet raya kan.
Emak-emak pasal juadah raya.
Budak-budak, mercun, bunga api, duit raya!

TV, ceritera raya. Artis banyak kurangkan show ramadhan ni, syawal rancak semula.

Terminal One Seremban- Konsert Raya. Aduhai..

.

..dan macam-macam kisah lagi.. sana-sini cerita raya.

.

.

Itu ‘zikir’ ramadhan dan raya kita. Kita di Malaysia.

Bagaimana agaknya ya, zikir orang lain di sana, terutama di Al-Quds sana?

.
‘Surprise’ Ramadhan mereka, dengan pengumuman kerajaan haram Zionis mengenai kelulusan pembinaan baru petempatan haram di sekitar Tebing Barat.

Krisis air semakin meruncing, bahan makanan semakin berkurang. Mesir masih istiqamah membantu menutup sempadan Gaza, iyalah, ada ‘subsidi’ bermilion dolar daripada Amerika – proksi Israel.

Dengan pelbagai sekatan dan kepungan tentera, awal-awal pagi mereka sudah harus keluar bagi  melepasi sekatan untuk ke masjid. Bagi yang lambat, bersujud di kaki dan machine gun tentera Zionis jawabnya.

Palestine 4

Oh. Lain sungguh dengan cerita kita kan?

Saya belum ada mana-mana kenalan berbangsa Palestin. Tapi mendengar daripada cerita orang lain (yang ada kenalan orang Palestin) tentang kuatnya semangat mereka, pun cukup mengharukan.

Jauh beza dengan kita di bumi bertuah ini.
Mereka orang Palestin, memang sewajarnya mereka pertahan tanah air mereka.

Tapi jangan lupa kita juga orang Islam, dan di situ letaknya masjid suci ketiga bagi kita semua!

Teruskan usaha semua.

.

Salam Lebaran..Maaf zahir dan Batin.

Jemput datang rumah ya! Kalau 2nd day ada open house =)

komik – jom tampar

basmalah

Penampor 01

Penampor 02

Saya suka komik

basmalah

Kalau kecik-kecik dulu, saya kutuk-kutuk abang saya yang suka gile Dragon Ball. Tapi bila saya start baca, saya pun rupanya gile jugak..kame-hame-haaaa…!

Bila besar dan matang sikit, saya pindah pula ke Penyiasat Remaja, yang hero dia Hajime Kindaichi dan kemudian, Detektif Q.

Saya tak suka sangat layan TV, movies  atau novel..jadi bila cuti sekolah (sebab kat sekolah macam terhindar jugak dari hiburan2 semasa ni), maka komik ni sekali-sekala baca macam best jugak.

Terkadang join juga baca komik,( ie barang haram di sekolah) ni sembunyi-sembunyi dengan kawan-kawan. Heh, kp berkaki lebar..

Bila Syukbah Pentasi datang edarkan Risalah Jumaat (edaran yg penuh tazkirah setiap minggu), yang memang satu dorm rebut dan cop-cop turn nak baca, kalau tajuk utama kurang menarik, komik “Gelak 2 Harakat” yang pertama sekali saya cari.hehe

Tapi sekarang macam dah kurang masa nak baca komik-komik ni kan. Banyak lagi yang perlu kamu kejar, cik nova.

img43ae47a3445d2

Jadi, sukacita dimaklumkan saya sangat berbesar hati dengan komik-komik islamic yang short and sweet, terutamanya di internet..!

Contohnya komik-komik di http://dakwah.info/.

komik-Couple dan Makanan Halal

Sesiapa yang pandai buat komik-komik ni, rajin-rajinlah lagi ye. Saya peminat anda :P

Alang-alang tu, bolehla masuk pertandingan ramadan. Klik sini.

Ok sekian, wassalam.

TUV

basmalah

Bismillah.

Di-kopi pasta daripada blog cik Lili.

……….

as u and me know that VISA application requires rm849 bank draft. its not a small amount of money for certain people especially us, who are the scholars.

some of us might have financial problem in getting that whole lot of money to apply visa. but by no choice, we gotta have that amount of money for the application.

we follow what the VFS people want, what the embassy UK needs. but sometimes, thing does not work out as u wish.

if there are approval, there must be rejection.

it applies to this VISA thing. there must have a few of our friends who did not get the approval in VISA. these people wil have to start their VISA application all over again and they gotta make up another rm849 of bank drafts. in total they need almost 2K to get their visa done!

terrify u? thats the fact.

so, in helping those unlucky one to get the money, we came out with this fund called Tabung Untukmu VISA- T.U.V. its a fund that is specially made for only KPM scholars who do not get their visa approval.

in another cruel words/ statement, the one got rejected.

as long as u r KPM scholars cohoart 5, failed to get approval of VISA and from KYUEM and INTEC, u are automatically qualified for this fund.

there are more details that we have in this TUV. but we will make this a formal announcement once we have settled everything. any queries please leave a message here or buzz me at YM.

sorry for other scholars who happen to browse into this page. we are not trying to be sarcastic or pilih kasih or bersemangat sponsor, but we are doing this for a group of 100++ people.

we are afraid that letting other scholars to be part of this will create chaos and conflicts which is really unncessary. our friendship with other scholars might be affected due to this if this is opened to everybody. we do not want that to take place.

any suggestions and ideas and comments, please lemme know. by any means. thank you!!!

Motive:
To give some amount of money to any INTEC and KYUEM cohort 5 ( INTEC- naufal’s batch, KYUEM- neo’s batch) scholars that has got rejected in their VISA

Fund resource:
From all the students of cohort 5 + those who wanted to help

Target:
Those qualified for this fund will be getting a minimum amount of rm50. The amount will be higher if there are more donation been made

Period:
Starting from now until everybody is confirmed to have VISA approval.

To do so, you can either bank-in into one of these account no and sms the value that you deposit. InsyaAllah. We’ll try to protect ur identity.

CIMB Berhad
12180103584527
Naufal Jailani
Contact no : 013-9147 257(celcom)

Maybank Berhad
104022996113
Lili Tai binti Iskandar Tai
Contact No : 013-6422198(celcom) @ 016-6337922(digi)
.
.

Marilah berusaha untuk menyumbang, walau sedikit.

Seorang seringgit, seratus orang dah seseratus ringgit. Seorang lima, setus ratus orang dah lima ratus ringgit. Kalau sepuluh ringgit..?

Lili cakap, budak-budak kpm, boleh saja nak bagi secara cash 9 Sept ni.

Apa-apa, boleh rujuk lili dan naufal. Mereka akan update 3 hari sekali.

Sorry for the late post, cik lili.

May God pour His blessing upon us… Ameen.

%d bloggers like this: