Monthly Archives: August 2009

alahai malam Merdeka..

Malam tadi malam merdeka. Korang tak pergi sambut ke?

Apa barang duduk rumah. Keluar la malam-malam tu. Baru best. Eh, kita kan muda lagi.

MERDEKA 52 / DATARAN MERDEKA (source)

Sambutan kat Dataran Parlimen tahun ni Encik Najib kata buat simple-simple saja. Hormati Ramadhan. So, sambutlah kat tempat lain yang kita boleh organize sendiri. Boleh buat gempak-gempak.

Macam orang-orang kat Seremban ni. Memang bersemangat patriotik pemuda-pemuda di sini. Kagum.

Jam 2.02 pagi.
Dekat taman mana entah, kat Senawang, nampak adik-adik dengan basikalnya(siap jalur gemilang besar) ramai-ramai konvoi.
Waa..tak tidur lagi ke dik. Akak da menguap-nguap dah ni.. Bagus, kecil-kecil dah menghayati erti kemerdekaan.

Ada satu jalan taman tu, tiba-tiba ada kerusi (saiz kerusi dewan biasa) dengan bantal busuk siapa di tengah-tengah jalan yang gelap. Itu saya kurang pasti apa kaitannya dengan merdeka. Yang pasti, kreatif sudeyh..Gimik malam merdeka.
Terpaksa ma yang drive malam tu masuk line sebelah.

Paling best masa nak lintas jalan dari Pusat Dakwah Paroi nak ke Ampangan. Kami dah memang terbayang-bayang katil kat rumah tu, masa dekat pasar tadi dah malas betul nak layan customer.
Tiba-tiba terus segar mata.

Ada la dalam ratusan, ke ribuan, motor-motor (dengan penunggangnya sekali la) yang memenuhi jalan-jalan tu.

Buat apa ye bang? Entah, saya pun kurang pasti.

rempit2ini bukan gambar semalam. phone kurang maju la nak snap gambar abang-abang tu.

“Ngeng..ngeng…, ngeeeennngg,” saya tak pandai tiru bunyi motor-motor tu.imagine sendiri la ye.

Wow. Jalan sehala dah jadi jalan dua hala. Ke tiga hala?
Kat lorong tengah pembahagi jalan tu pun bertenggek motor-motor.

Dah penuh berasap dan bunyi bising, adoi. Buat cuak je saya dan mak berdua. Ni yang buat saya lagi kurang bersemangat nak drive, walaupun lesen dah ada.

Saya teringat polis dan FRU kita yang hebat, diiktiraf dunia tau. Kalau masa demonstrasi ISA dulu, orang belum gerak berdemo diorang dah start jalankan tugas. Itu yang kagum tu.

Tapi malam tadi polis lambat sampai. Takpela, ada kes lain mungkin.
Lagipun dah pagi buta la.

Mak saya kata yang ni tak dela teruk sangat sambutannya. Kalau ikut pengalaman, ada satu tahun ni lagi teruk.
Saya kat asrama kot waktu tu.

Abang-abang motor datang mendekat ke kereta.

“Acik, kereta acik cun gile. Press lagi cik, press lagi.. asap tak cukup ni!” Ramai-ramai kacau mak saya drive. Minta asap.

Adoi. Saya ingatkan, jin je makan asap. Abang-abang ni sedara jin kot. Husnuzzon la.

Semoga ada la manfaat abang-abang, akak-akak tu dapat malam merdeka tu.

Semoga kalian yang tak keluar, lebih banyak pula manfaat yang dapat dikejar sepanjang kursus Ramadhan ini.

……

Wahai sekalian manusia. Telah datang kepada kamu Ramadhan. Bulan yang penuh keberkatan. Bulan yang difardhukan ke atas kamu oleh Allah ‘Azza wa Jalla puasanya.
Di bulan itu pintu Syurga dibuka, pintu neraka Jahim ditutup dan para Syaitan dirantai. Padanya ada satu malam yang lebih baik daripada seribu bulan.
Barangsiapa yang terlepas peluang meraih rahmat ini, maka sesungguhnya dia itu hakikatnya diharamkan dari rahmat Allah.
[Hadith riwayat al-Nasaai]

Pre-Departure List of Things

basmalah

Saya berkesempatan mengikuti Muslim Overseas Camp (MOC) sekejap cuma.
Tak sampai dua hari. Ada urusan lain.

Slot ustaz Hasrizal, Fiqh of Travellers yang pastinya takkan dilepaskan 8)

Lepas tu terus balik. Maaf ye pihak komiti.

Sangat rugi rasanya bila borak dengan kawan-kawan, banyak perkara yang saya tak tahu lagi.

Apa nak bawa. Tips-tips masa nak berangkat.

Terima kasih pada yang rajin mengexplain kembali kepada saya. Korang pun dapat handbook iLuvislam yg pasal pre-departure lists tu kan.tak dapat..huu

Di bawah ni list yang diberi kak Zaza Aberdeen, alhamdulillah sangat membantu untuk saya. Jazakillah kak!
Ada orang lain yang buatkan, pemuda KMB rasanya. oh terima kasih anda! (detail sungguh list ni)

Semoga membantu juga untuk anda-anda yang seperti saya =)

p/s: yang tulisan oren dalam bracket saja yang tulisan saya.

……………………………………………………………………….

Assalamualaikum to all future leaders.

So now I am going to make it an ease for you by providing a simple guide about the preparation.

OK here comes the worst part of your preparation before you can play with the snow. In this long msg I will tell you what you need to do and what you don’t have to do to go oversea. PLEASE PRINT THIS OUT.

You have to treat all your documents with high priority and careful. One wrong step will lead you to a REAL mess. Make a file and list of things you have done and you haven’t done. Be proactive (not passive) to make sure your documents have received by the person and being processed.

…..

Things you need to do:

1. Send one or two copies of your unconditional offer letter to your sponsor.

a. Send by fax or by hand is the fastest and the safest way. You can use post service but make sure you use pos laju only. I don’t suggest pos express because it doesn’t come with receipt.

b. Make sure you phone them before you want to fax the document. You can use your parents’ offices to fax the doc.

c. OK I understand that you are still waiting for the letters from your university. DO NOT WAIT!! You have to find out whether your univ have its office in Malaysia. If they have office in Malaysia you can easily ask the staff there (with really urgent intonation) to print out the letters to you. You just have to provide a copy of you’re A-level or IB results (ask from your collage, KMBians can just print from online) to the staff.

d. Make sure they print it on a paper with your university head letter on it.

e. If you just wait then you won’t be able to fly in time. No letters you can’t go to oversea.

f. If they don’t have the office in Malaysia then you have to email to them asking whether they have send it to you or not.

2. After that your sponsors will give you the offer letter (from sponsors) and the contract (4/5 copies).

a. Complete these documents ASAP. The faster you completed them the faster you can get your money and visa.

b. Make sure you know what to fill in each and every blank in the contract. DON’T ASSUME.

c. Fill in the contract with 200% cautious. You won’t be given a new one if you fill it wrongly and you won’t get your money

3. Then, you send the documents back to the sponsors. I would suggest you send it by pos laju or by hand to avoid lost of documents. Make sure everything is included before you post it or give it to the officer.

4. When you have done all the above you can now proceed to your visa. You can check the list of documents you need to apply for a visa on the net. This is a very crucial moment. If you didn’t provide the right document you will be denied for a visa. There are student who have to pay RM500.00 again to apply visa for their second time.

a. For UK students: http://www.vfs.com.my/index.asp

b. For Ireland students:
http://www.ireland-embassy.com.my/index.asp?page=visa

c. For Australia student: http://www.ehuttononline.com/AustraliaVisa/Australia-Visa-Student.html

d. For other student : you can check it online (sorry I cant provide the information because I don’t know where else you guys are going)

5. While waiting for the visa you can have your medical check up ready. You can do this at government hospital ( cheap, but longer time – 1 week) or in private hospital ( expensive, short time ).

a. The important medical test you should do is TB, HIV, chest X-ray, urine test.

b. There are other tests that you will see in the medical check-up form. Make sure you have to answer it all to avoid being stopped by the airport staff.

c. For Hep B vaccination, you still can go overseas though you are not vaccinated for Hep B. You can get it for free in UK. But in other countries you can ask your seniors about it.

6. You will get the accommodation details from your universities. Please keep all the information with you until you have arrived at your room later. Sometimes what you see as unimportant to you is important to the oversea people.

a. Take note of your room / house address in oversea. WRITE IT down in a small note book or diary.

…..

Ok now its shopping time!! I am aware that Mega Sale is all over the city right now and this is indeed the best time for you to shop till you drop. But bear in mind that you should buy within 20kg / 30kg.

CHECK-IN LUGGAGE

1) I suggest you should bring only one big luggage with the size 30 – 32. (Beg yg ada tayar. Senang nak jalan2 nnt)

2) You should spend more on your luggage because higher price guaranteed better quality. A few brands that I would suggest are Antler and Samsonite. These bags priced in the range of RM 500- RM 1000. They have guarantee for 5 – 7 years that the bag will not break apart. If it was damaged you can return to its outlet at oversea and they will give you a new one.

3) But if you can afford to buy a RM 500.00 bag, then you should not push yourself to do so. You should bear in mind that there are other important things you must buy to go to oversea (books, perencah masak, etc). Use your money wisely.

4) If you are allowed to bring 20kg for check- in luggage, make sure your bag doesn’t weight 19kg or 15 kg only. Make use of the weight fully and don’t waste it. You can go to the nearest airport, fruits shop or the groceries shop to weigh your bag.

5) These are the things that I brought to UK. My bag was at its limit, accurately 30kg. This list might not be sufficient for the ladies. I AM SORRY FOR THAT. You can try asks the seniors what other things to add.

a) Masak

i) Periuk nasi
ii) Sudu dan garfu (1 + 1)
iii) Pinggan dan mangkuk (1+1)
iv) Tupperware
v) Perencah brahim’s or adabi
vi) Ikan bilis,[aik..] serunding (you can also bring maggi and 3 in 1 sachet)[eh..jom boikot maggi..cari brand lain.save palestine! hehe]

b) Mandi – bawak bekalan untuk 1 – 2 bulan, sabun basuh baju tak perlu sbb berat dan kat sana boleh beli nanti.

i) Syampoo
ii) Sabun mandi
iii) Pembersih muka
iv) Shaver
v) Ubat gigi dan berus gigi
vi) Bedak
vii) Perfume
viii) Sikat
ix) Minyak rambut
x) Tuala
xi) Tuala kecil

c) Ubat – pastikan anda minta tolong doctor kat klinik anda untuk tulis surat cakap ubat2 yang anda bawak ni adalah untuk kegunaan anda.
i) Panadol dan panadol soluble
ii) Plaster
iii) Minyak angin / minyak panas
iv) Vaselin / petroleum jelly (reaaally important in winter if you don’t want your hand to crack and bleed)
v) Multivitamin

d) Kain baju
i) Songkok (tudung and anak tudung for the ladies)

(1) Nak bawak kepiah pon ok tapi songkok mmg kene ada untuk majlis rasmi.
(2) I don’t suggest you buy songkok lipat sbb nampak tak kemas and macam org kampong. You have to be in your best attire sbb you are the professional Muslim. Show them your best side and gain respect.


ii) Baju melayu (baju kurung for ladies)

(1) Make sure ada baju melayu hitam or kemeja and kot untuk majlis rasmi.
(2) Baju kurung make sure cukup untuk dipakai 3 – 4kali dalam seminggu. Usually your senior pakai baju kurung di selang- seli dgn long pants.
(3) You can bring long skirts if you are going to a non-winter countries

iii) Sampin
iv) Shirt – 1 helai
v) Neck tie – 1 helai
vi) T- shirt (lengan panjang atau pendek) – 10 helai

(1) I rolled all my clothes to save space
(2) T –shirt ikut suka nak ada kolar atau tak nak. You are in university now. No more dress code.
(3) T shirt make sure cukup untuk seminggu pakai. After a week ulang je corak2 yg sama. Nobody cares.


vii) Seluar (jeans and casual) – 5 helai

(1) Anda amat perlukan seluar yg kain tebal (tak semestinya jeans je) for autumn and winter.[hurm..pikir panjang.ramai orang kata elok bawak jeans. oh, …]
(2) The ladies nak bawak seluar pon ok je.

viii) Underwear – 10 helai
ix) Tali pinggang -1
x) Track suit – 3 helai
xi) Stokin – 3 helai [ladies yang pakai socks..ini tak cukup ye]
xii) Kasut – 1pasang

(1) Its best for you to bring just one shoes only. Choose a shoe that you can use in any circumstances (main, berjalan-jalan, majlis rasmi, etc). I brought a Nike basketball shoes, black in colour, water proof. Kasut tu mmg diguna untuk jadi kasut hitam dalam majlis rasmi, untuk main, untuk jalan-jalan.
(2) Two shoes are still acceptable. More than that you have to sacrifice your money to pay for excess luggage.
(3) Buy water proof / water resistant shoes (for those flying to UK, Ireland, Russia and other winter countries). It is always raining there and walking with wet shoes is the last thing you want to do. It’s very uncomfortable, cold and not good for your feet.

xiii) Baju Panas..yg nipis saja.

(1) Don’t buy a very thick one. You won’t be comfortable in it because your shoulder will hurt and you will sweat like hell in it (makes your body smells bad).
(2) Beli winter jaket yang agak2 boleh tahan sejuk kat genting highland. Itu paling OK.
(3) During winter, it is best for you to wear many layers of clothes instead of one thick jacket. I wear 4 layers in middle winter ( 2 t-shirts, 1 sweater, 1winter jacket). Usually it is not very cold, so I wear 3layers only (2 t-shirts, and winter jaket)
(4) You can buy from the winter shop or from any other supermarket (I bought mine at Komtar). But make sure it is between RM60 to RM 80 only. More than that is expensive
(5) You can get cheaper prices in oversea.


xiv) Selipar – 1 pasang
xv) Butang baju melayu – 2 set
xvi) Cadar and sarung bantal – 2 + 2 helai (optional, you want to bring or not it’s up to you. You can buy in oversea)
xvii) Kain pelikat – 2 helai
xviii) Sejadah – 1helai
xix) Penyangkut baju (hanger) – 1set

e) Buku dan alat tulis – stock untuk setahun, kat sana mahal
i) Test pad – 2
ii) A4 paper – 1
iii) Rings – as many as you want
iv) Dictionary (super optional)
v) Al-Quran / Al-Quran terjemahan mini
vi) Al Mathuraat
vii) Pencil and lead pencil
viii) Pen
ix) Pemadam
x) Stepler and its Bullet
xi) Highlighter
xii) Puncher
xiii) Glue
xiv) Selotape – small one
xv) Liquid paper
xvi) Rubber bands
xvii) Battery

f) Miscellaneous
i) Laptop
ii) Pen drive or external hard disk
iii) Spare spectacles
iv) Contact lenses + its solution
v) Hand phone + chargers
vi) PICTURES – passport size with white background – AS MANY AS POSSIBLE [sponsor saya kata 20keping]
vii) Digicam
viii) Printer – optional
ix) Printer ink -optional

…..

Lfikah luar negarasiapa ada beli? nak pinjam!

HAND LUGGAGE

1) I would suggest a bag which you can carry on your shoulder (backpack). I don’t suggest you take another bag that have rollers on because it will occupy both of your hands (satu tangan pegang beg check in , satu lagi pegang hand luggage..penuh tangan)
2) If you use backpack as your hand luggage you will have one free hand. Let say you are in the London Airport and you are about to fall. You still can use the free hand to hold on something or someone. If you hand is full, you will take the fall and injured yourself.
3) Plus, there are many pickpockets in London. With the free hand, you can use it to scare them away.
4) These are the things that are VERY VERY VERY IMPORTANT for you to have in your hand luggage.

a) Passport with visa in it
b) Letter of acceptance from univ (make 2 / 3 copies of it)
c) Bank drafts or bank statements (similar to financial affidavit) – you can get this from your sponsors (make 1 / 2 copies)
d) Medical report
e) Chest X-ray (roll it, don’t fold it) – to avoid queuing in the airport to take a simple chest x-ray
f) Accommodation details – address, contract, information about it, etc
g) Cash or coins in the countries currency for emergency usage (pound, Australian dollar, rubbles, rupee, rupiah etc)
h) Basic toiletries – you would want to wash your face when you reach there after a long journey.

Ok that’s all for now.I hope it is sufficient for you all to prepare for the departure. Hope to see you in UK or Ireland to whoever going there..and to the others I hope you all can make it there and be a great Muslim Doctor. [eh.saya bukan doktor]

Read more of this post

setelah empat bulan

basmalah

Salam ramadhan.

Alhamdulillah, all praise be to Allah swt, for everything He bestowed on us. Banyak sungguh nikmat Allah kan. Hebat kuasa-Nya.

Akhirnya setelah empat bulan lebih..barulah habuk-habuk di blog ni dapat dilap semula 8)

Masa last post dulu lebih kurang 9,000 lebih visitors. Sekarang dah 12,+++.
Entah siapa kalian ye. Maaf merugikan masa meng’klik’  benda-benda sama saja.

Tiada apa-apa untuk post kali ini. Gambar aje lah.
Gambar lama-lama pun. Dalam sebulan dua ni.

(post saya selalu sangat ketinggalan.hah.cerita sekarang akan dipost lambat lagi.heh)

hobi diorang suke bergambor..kanak-kanak atas ni semua excited jumpa kamera..haih

Bawah ni dah start pic masa Uni (bahasa minangkabau=kakak) nak kahwin.. 5hb July 09.

Alhamdulillah.

sedang menyiapkan pelamin..tungtang2 rumah.. *yang baju merah tu bergaya je lebeh*

sedang menyiapkan pelamin..tungtang2 rumah..
tapi sesi bersanding merenjis takde pun..
*jangan terpedaya. yang baju merah itu bergaya sa je*

IMG_0200

home made pelamin sudah siap.amacam?
hebat om mal sebagai jurubina. ma sebagai decorator.

IMG_0363Walimatul urus.ramai, terlebih ramai.alhamdulillah.
Kami staff-staff banyak tak merasa lauk best-best.huhu. Saya merasa nasi beriani pun tidak!redho..

IMG_0306enek, cikgu, abang, abang *baru*, uni, maktuo, saya

Orang kampung dari indonesia ramai datang..meriah2
pastu semua pesan, “Iwan (abang) dengan ila(saya) cepat-cepat sikit eh. Passport 5 tahun je tahan ni. ”
hehe.

korporat[gambar selingan] on the way nak ke kenduri di Lipis.oh ayahku.

IMG_0247 perasan tak lampu kelap kelip?

IMG_0207 oh gembiranya kalau selalu dapat hadiah banyak-banyak~

IMG_0492dapat duit lagi best..alhamdulillah..murah rezeki ;)

salam3 uni semakin bahagia selepas kahwin..~

Alhamdulillah.

.

.

.

orang kawin lagi.adei.

DSC_0508

Inilah puan dan tuan pertama batch kami, [20th Generation] SMAPL 0206.

Diana & Khairi, semoga hubungan ini lebih melajukan gerak dakwah kalian!

Sekian ;)

%d bloggers like this: