Anda suka Komik ?

Ini kiriman daripada seorang kawan sesekolah (penulis skrip) dah lebih setahun lepas kot.
Baru nak upload sekarang..~ 8)

Jemput baca..!

p/s: Ini kisah benar ya..cuma di bahagian ending saja ada sedikit penambahan.
Tiada slot menghadiahkan Quran terjemahan  di alam realiti.
(berdasarkan penceritaan penulis skrip kepada saya)

untukmu01

untukmu02

untukmu03

untukmu04

untukmu05

untukmu06

untukmu07

untukmu08

untukmu09

untukmu10

untukmu11

untukmu12

Saya pernah sekelas dengan penulis skrip ini.
Tak tahu pula sebegini sekali kisah beliau.huhu.
Apapun, Alhamdulillah untuk semuanya.

Kita pula, bila lagi nak berubah?

8)

Advertisements

17 responses to “Anda suka Komik ?

  1. dinasobiha 30 January, 2009 at 3:49 pm

    kisah yg pasti membuka mata mereka yang meletakkan mindset couple itu sesuatu yg perlu utk mdptkn teman hidup~

    ____________________________________________________________________

    huhu.btol dina.
    masa kat skola time trial yg kecoh2 pasal menda ni dulu, saya buat tak layan je.
    sekarang baru tesedar.
    lambat sunggo.huh~

    alhamdulillah anyway!

  2. masruddin 31 January, 2009 at 1:02 am

    salam. jazakillahukhair. komik yg best! :)

    ___________________________________________________________________
    best kan?
    sape2 pandai buat komik teruskanlah berkarya…

    sesungguhnya saya memang dibesarkan dgn komik!

  3. lil Biruny 31 January, 2009 at 8:25 pm

    huhu.. couple?? masalah besar nih!! doakan semoga kita tidak terjebak dengan perkaara yang melalaikan ini..

    Ada sesuatu yang sering memberi cinta dan menunggu cintanya dibalas.. Namun adakah kita sedar akan cinta itu??

    Berilah cinta kerana ia tidak berbunyi dengan hanya menerima..

    http://lifeisanacademy.blogspot.com/2008/12/apakah-benar-cintaku-ini.html

    ____________________________________________________________________

    masalah besar? 8)

    ana baca post tu, macam ada yg tak kena je..~ ;) ;)

  4. elmike 31 January, 2009 at 10:19 pm

    tahniah kpd umer juga kpd nova yg mengupload citer ni

    ________________________________________________________________
    yep2. tahniah umer.
    anda terpilih untuk dapat pengalaman sebegini!

  5. syau 2 February, 2009 at 4:29 pm

    best nyer komik ni..

    __________________________________________________________________________

    yep.best.sebarkanla ye =)

  6. Izzah 4 February, 2009 at 7:11 pm

    Assalamualaikum,

    sy pelik kenapa org keliru same ad kapel ni bleh ke tak, sedangkan mmg dah jelas & terang lg bersuluh yg kapel ni mmg dah salah di sisi islam. sbb2nye:-

    1)cubalah tengok dlm mn2 cebisan sirah rasulullah atau kisah zaman para shbt, ad ke cerita psl kapel2 nih? cubelah cari kt mana2 pun, mmg takde punyer.klu ad pun, cume ad kisah cinta utk org slps kawin jer. citer puteri2 rasulullah, para shbt @ mana-mana punlah… mmg takdenyer citer org yg bercinta sblm kawin.so maksudnya, mmg islam takde pun nak bg panduan utk kapel cara islam sbb kapel mmg tak bleh dlm islam! cinta dlm islam cumelah cinta slps kawin para shbtku yg disayangi!so cume tips utk psngn suami isteri je yg ad!

    2)dlm quran, mmg takde sebut langsung psl undang2 berkapel ataupun kisah2 org yg bercinta, berpasangan sblm kawin.yg ad cumelah satu jer itupun citer zulaikha seorg yg rindukan nabi Yusuf A.S.TP NABI YUSUF x rindukan zulaikha pun…Baginda cume rindukan Allah shj.so, itupun bukan kisah cinta.kisah cinta mrk cume bermula slps mrk kawin!so, cinta slpa kawin.

    3)memandangkan idea kapel ni tak pernah disebuut dlm sjrh islam kt mn2 bhg pun,,so persoalannya, dr mn dtgnya idea kapel ni yg tiba2 jer melanda umat islam malah mengelirukan kita? sy bitau saudara jwpnnya. kapel-kapel nih dtgnya dr org2 rom dan greek yg memuja dewa2 cinta dorang.kan dlm sastera greek&rom, byk betul kisah psngan yg bercinta. cinta terlaranglah,cinta antara mahramlah, mcm2lah.semuanya pula berdasarkan nafsu semata-mata,samada sbb pompuan cantik @ laki hensem. dan adake yg berakhir dgn perkahwinan?dr sinilah idea kapel dtg dan melanda org islam mcm demam dan pengaruhnya sgt besar sampai org islam skrg dah keliru samade kapel tu bleh ke tak. nak sedapkan hati, org2 ni cipta plak yg kononnya boleh je kapel asalkan berlandaskan islam…??!!? kan selame ni kita ttg sgt budaya2 barat yg tak bagus!tp kenape plak tibe2 nak perthnkan satu bende nih??

    3)last skali, kenape nak perthnkan sesuatu yg dah mmg menyalahi islam?

    Cinta, cinta, cinta…kenapelah kita nk peningkan kepala sgt berhujah psl soal cinta nih, sdgkan dlm islam, ad byk lg perkara lain yg lg penting utk dibincangkan. mengaku jelah yg kapel ni mmg x bleh. hujah2 tu sumanya sbb nak sedapkan hati je. bende nih sumanya nafsu semata-mata, ujian Allah utk menguji keimanan kita. cinta tu cuma satu bende jer, sdgkan bende lain di sebalik cinta tu lagi besar & lagi penting cthnya, tanggungjawab, keikhlasan, institusi kekeluargaan. cinta ni bukan dicipta semata-mata dicipta shj, melainkan Allah dtgkan ujian dan tanggunggujawab kpd hambanya.sesiapa yg berjaya melepasi ujian Allah ni, dia adalah insan yg paling beruntung. Allah shj yg lebih mengetahui.

    wassalam

    _______________________________________________________________

    waa.panjang huraian izzah. boleh buat post baru ni.hehe. err.. kita kenal izzah ke? ;)

  7. Aqil 8 February, 2009 at 4:21 am

    Salam’alaikum Nova,
    Bagus sungguh komik ini. Terima kasih kerana berkongsi ye. Akak rasa, komik ini perlu diwara-warakan dengan hebatnya since ramai di kalangan rakan-rakan kita yang kurang faham / dah faham tapi memerlukan reminder.

    Print dan letak di Musolla mungkin? :)

    ‘Aqilah

    p/s: how is your UCAS application going on?

    ________________________________________________________________

    dah print n paste kat musolla sem lepas dah kak.
    mudah2an ramai yg manfaatkannya =)

    UCas?
    im planning to choose cardiff! 8)

  8. najiha 8 February, 2009 at 3:30 pm

    salam kak nova

    ni jiha , junior akak, huhu ingat lg x ,
    harap kita x lost contact seblum akk fly nanti
    slalu lawat blog akak tp x post comment plak :D
    apepun semoga akak bjaya fiddunya wal akhirah,

    hurm, bes komik ni tp sy lebih selesa ngan karya asal dlm bentuk penulisan
    mungkin lebih terasa dan lebih mghayati :)

    alhamdulillah, hidayah Allah dapat menjadikan pglman hidup lebih bermakna apatah lagi jika ianya dapat menjadi pengajaran kepada orang lain yang mengetahuinya~insyaAllah

    ________________________________________________________________

    ingat2..! kalo gtu jgn lupa anta akak kat epot nnt eh? 8)

  9. gugu 13 February, 2009 at 5:11 pm

    cinta itu lumrah manusia.yg sentiasa ingin mengasihi dan dikasihi.tp bila tak dibimbing,tu yg timbul soal couple2 jadah nih.so,agak2 nmpak member yg couple
    “ko nasihat je..”
    semudah itu je cakap.kalu derg yg mmg xtaw,xreti soal aagama,xpaham,mungkin xleh salahkan derg sbb derg xmengerti(boleh ke?).tp if yg mmg rajin pg surau.selalu keluar tabligh,dakwah sana sini.ajak pegi surau masjid.jadi imam.yg perempuan nye sll bagi tazkirah,jd imam.tu macam mane lak?
    ilmu derg mebi jauh melangit dari kita.

    APA PATUT DIBUAT?

    ____________________________________________________________________

    Erm..susah nak cakap hal ni.

    Lagi-lagi tak semua individu sama.
    Setiap orang pendekatannya berbeza, kan?
    kalau kawan gugu yg macam tu, mesti gugu yang lebih kenal dia. dan mesti lebih tahu cara nak dekati dia..tak gitu?

    soal hati dan soal iman.. sebaiknya jangn kita salahkan mereka bulat-bulat walaupun dorang memang muka surau.hehe.

    entah-entah kita yg bersalah sebab tak bantu kawan kita tu.

    1st n formost, jgn kita ingat dek dia ‘seolah-olah alim-ulama’ , so dia tak lepas daripada buat silap.
    Itu satu cabaran besar seorang da’i sebenarnya. Mungkin Allah nak uji balik apa yang dia asyik pesan pada org lain..

    ”Mengapa kamu suruh orang lain (mengerjakan) kebajikan, sedang kamu melupakan diri (kewajiban) mu sendiri, padahal kamu membaca Al Kitab? Maka tidakkah kamu berpikir?” [Al baqarah 2.44]

    Banyak je kes-kes macam tu kan.
    Cinta ana-anti org kata..huhu.
    main kejut-kejut qiam la~

    Apapun, sama2 lah kita berdoa, agar diperkuat hati. Diperkukuh iman.

    Jom jaga pandangan.. ^o^


    p/s: Saya tak berani nk ulas panjang-panjang..maaf gugu.
    Saya banyak kena muhasabah dalam bab hati ni lagi…astaghfirullah.

  10. JHaZKiTaRo 13 February, 2009 at 11:37 pm

    nice one!!! salam dari bumi Shamrock.. :)

  11. man 14 February, 2009 at 5:25 pm

    nice one..islam is perfect.tp panjang sgt la comic ni.tak larat nak baca pnjang bejela.anyways, keep up the good work dlm menyebarkan dakwah.support islamic dakwah industry!!(tiru hitz)

    ____________________________________________________________________

    baca kat pc mebi sakit mata.
    try print out em.

    serius, rasa : “aik, tade sambungan lagi ke?”

    ahaha.

  12. syudep 16 February, 2009 at 1:24 pm

    yerppp…. semoge banyak manfaat untuk semua..!!

    nova… arini xde accounting… hhuhu… saya tgh menghabiskan masa accounting di RC semata….. haha… teruk betul.. bukn study… nova… tarbiyah la saye…

    ________________________________________________________________


    syudep..aku butuh tarbiyah lebih daripadamu.

    wany tataw ape saye buat. lagila..hehe 8)

  13. kak akma 2 March, 2009 at 4:54 pm

    salam nova..

    x bley couple ker??huwaaaa…ceyh3, xdelah soalan ngokngek ja..tapi ritu kan nak couple??awat skang xnak dah??hoho..[pembaca jgn salah faham..dialog peribadi sy n nova]..

    nanti sy couple dgn halalnya..doakan~[ceyh, mcm ayat masa terdekat plak..hoho]

    nways, selamat terguling dah..sama2 menjaga hati, insyaALLAH setiap doa dimakbulkan..ameen~

    ________________________________________________________________________________

    ayyyo.ni yg den maleh nk layan cik ge**k ni.
    haha.

    btw kak, sy baru beli ATN.lambatkan? ~;)

  14. ahmadyusrie 10 March, 2009 at 11:25 am

    salam..
    minta izin untuk print dan sebarkan…
    jazakallah..

    ___________________________________________________________________________

    waalaikk.

    ye,sila2.. nk copy ke blog sedara pun boleh.
    penulis skrip mmg berhajat nk hebahkan 1dunia!

  15. نورنانا 1 April, 2009 at 12:32 pm

    best sgt komik ni.
    sgt mendalam maksudnya. padat dan penuh makna.

    terima kasih kerana berkongsi.

  16. antikapel 24 May, 2009 at 3:59 pm

    best gak…
    sy mmg x setuju bab couple…
    sila la jenguk di blog ay…
    antikapelsedunia.blogspot.com

  17. adiLa 26 May, 2009 at 2:25 am

    to نورنانا
    semoga sama2 kita dapat manfaatnya =)

    .

    to antikapel:
    eh saya stuju la couple!

    couple yg romantis selepas nikah ;)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: