Daily Archives: 1 November, 2008

Pengorat Jalanan

Salam.

Tak marah pun.

Betul, tak marah. 

Cuma kasihan. Pelik. Sedikit sedih.

Takut memikirkan lebih jauh lagi.

Kalau di luar, perkara ini memang biasa. Kalau di kolej-kolej lain juga dengarnya memang perkara sebegini sudah tidak asing lagi.

Tapi di KYUEM yang hanya 400 orang.., perkara ini sangat asing!

Tak pernah pula dengar kisah sebegini daripada seniors dan super seniors. Rekod baru ye? Memang pelajar di sini suka mencuba sesuatu yang baru! Oh..

Langit tak selalu cerah..

“Feeewiitt..” , dan pelbagai bunyi (burung kot) yang pelik-pelik lagi.

“Assalamualaikum.. tak jawab dosa..” (idea kartun untuk menjawab: Korang bagi salam kat aku tu takdosa ke ?) =)

“Hai..jalan sorang-sorang je?”

(Terasa sudah tidak aman apabila berjalan sorang-sorang di kolej)

….

Hurm.

Tarbiyah di sini semakin berkurangkah? Naudzubillah!

Bukan seorang dua berpengalaman. Ramai. Ramai sudah.  Sebab itulah ia menjadi sangat pelik!

Eh, lupa pula nak tanya girls juniors. Diorang kena juga tak agaknya. Terfikir kenapalah kalian nak mengusik kakak-kakak ni.

Kami tahu kamu semua bukannya nak mengorat pun. (Entah siapa kata, kalau nak mengorat betul-betul takpe jugak!)

Jadi, kalau bukan mengorat, suka-suka je ye? Alahai adik-adik..

Betul, kami tak marah. Cuma kasihan.

Ramai merintih, “Sedihnya nak tinggalkan kolej kalau keadaan makin terukmacam ni.”

Dulu

 

Sekarang

 

Adakah kalau landskap kita – dulu lain sekarang lain,

maka,

suasana aman tanpa gangguan juga – dulu lain sekarang lain?

 

Haih. Lorong-lorong jalanan juga semakin hangat di malam hari. Kalau dulu biasanya malam-malam tertentu seperti Valentines Day baharu ‘meriah’  kawasan-kawasan gelap tersebut, kini? Hampir tiap-tiap hari kot!

Kawasan kejadian. Lebih hangat daripada biasa bila malam menjelma! Siang-siang hanya kucing sahaja bertebaran. Malam hari, kucing pun tak berani jalan..(sebab kucing tak sanggup tengok ke?)

Begitu juga dengan memasuki area girls chalet. Tak boleh sebenarnya ya..! Meskipun cuma untuk menghantar barang. Tinggalkanlah saja di pathway tu.. Girls di sini semuanya ringan tulang,kan? Chaletmates ada tu..

Mungkin ramai yang tak tahu kot.. Erm, lepas ni jangan buat lagi ya? Yang dah tahu ingat-ingatkanlah kawan-kawan.

Tapi kalau yang dah tahu pun buat juga..

..apa boleh kita buat lagi?

Ya Allah, rahmati kolej kami..

Kami sayang KYUEM!

 

 

Sampai sekarang sangat musykil dengan habit pengorat jalanan. Pernah ke ada orang tergoda dengan usikan kalian? huhu

 

(p/s: memang sebetulnya tak mahu post apa-apa sekarang ni. takpelah, cuti, update sekejap!)

Advertisements
%d bloggers like this: