Monthly Archives: November 2008

Bersedia untuk penerbangan?

Bukankah anda sudah lama mendapat tiket free untuk satu penerbangan?

Yang mana?

Oh, sudah lupakah?

air-asia-airline

-Now everyone can fly-

Alaa.. yang flight..

Di mana maklumat tentangnya tidak terdapat dalam sebarang brosur penerbangan tetapi dalam Al-Quran dan As-Sunnah.

Di mana penerbangannya bukan melalui Air Asia atau Air Jordan tetapi Al-Jenazah.

Di mana had kita bukan lagi beg seberat 23 kg, tetapi amalan yang tiada caj lebihan berat,atau tiada caj lebihan berat ianya atas kesudian Pencipta kita .

Dimana bajunya bukan Pierre Cardin, B.U.M. atau setaraf dengannya tetapi kain putih ‘cotton’.

Di mana pewanginya bukan Channel atau Paris Hilton, tetapi air mawar dan cendana.

Di mana passport kita bukan Malaysia, British atau American, tetapi Al-Islam.

Di mana visa kita bukan sekadar 6 bulan, tetapi Lailahaillallah.

Di mana pelayannya bukan si pramugari Michelle, tetapi Izrail dan lain-lain.

Di mana layanan di dalamnya bukan lagi kelas ‘bussiness’ atau ekonomi, tetapi sekadar kain yang diwangikan.

Di mana destinasi mendarat bukannya KLIA, Heathrow Airport atau Jeddah International, tetapi adalah tanah perkuburan.

Di mana ruang menunggunya bukan lagi bilik air-cond dan permaidani, tetapi bilik 6-7 kaki yang gelap gelita.

Di mana pegawai imigresen bukanlah pihak kastam, tetapi adalah Munkar dan Nakir. Mereka memeriksa kita sama ada kita layak ke destinasi yang diidamkan bukan Disneyland, Paris atau London tetapi sama ada Syurga atau Neraka.

Di mana tidak perlu alat pengesan untuk memeriksa ‘barang haram’ anda.

Di mana lapangan terbang transit adalah Al-Barzakh.

Di mana destinasi terakhir sama ada Syurga yang mengalir sungai di bawahnya atau Neraka yang merah menyala-nyala

Penerbangan ini tidak dinyatakan nilainya. Ia adalah percuma,jadi, simpanan (savings) anda tidak akan dihabiskan.

Penerbangan ini tidak akan dirampas, oleh itu anda tidak perlu bimbang.

Jangan risaukan ‘delays’, penerbangan ini sentiasa tepat pada waktunya,ia akan berangkat dan tiba tepat pada waktunya.

Jangan fikirkan tentang hiburan dalam penerbangan,anda telah hilang selera bersuka-ria.

Jangan bimbang tentang tempahan, ia telah siap ditempah sejak anda disenyawakan dalam rahim ibu anda lagi.

Ya! Berita baik!!

Jangan bimbangkan siapa yang duduk di sebelah anda. Anda adalah satu-satunya penumpang penerbangan ini. Oleh itu bergembiralah selagi boleh! (Sekiranya anda boleh!)

Hanya ingat!! Penerbangan ini datang tanpa ‘amaran’!!

Cuma perlu ingat! Nama anda telah ditempah untuk penerbangan!

SUDAHKAH ANDA BERSEDIA DENGAN PENERBANGAN INI???

Adaptasi daripada banyak sumber.
Idea Asal : ILHAM Magazine ’06

APIS- Program Jalinan Ukhuwwah

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.

Setahun sudah berlalu sejak Program Jalinan Ukhwah yang pertama dijalankan pada Januari 2007. Tahun ini, dengan misi yang baru, wajah yang baru, dan harapan yang baru, Program Jalinan Ukhwah, atau lebih dikenali dengan PJU, akan menghidangkan pelbagai aktiviti dan pengisian ayng menarik.

Jadi, tunggu apa lagi?

Dengan slogan yang baru, Kemantapan Ukhwah Pencetus Kegemilangan Ummah, program ini akan jadi menjadi padang permainan anda sepanjang cuti sekolah ini.

* * * * *
Tarikh: 19-21 Disember 2008

Peserta: Pelajar lepasan SBP dan pelajar semasa

Anjuran: Alumni Pelajar Islam SBP (APIS)

Tempat: Institut Latihan Dakwah Selangor (ILDAS)

[ Dengan kerjasama Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) | Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)  ]

pjubunga
* * * * *

RM 25 sahaja | Terhad untuk 150 peserta terawal sahaja

* * * * *

Sila serahkan nama sebelum atau selewat-lewatnya : 12 Disember 2008

Sebarang pertanyaan dan urusan pendaftaran boleh dirujuk kepada:
FAKHRUL HAZIM BiN AZMI : 013-3935958
SITI AISYAH BINTI IDRIS : 013-2997138

Pelbagai pengisian yang sangat menarik dan berguna bakal diberikan sepanjang program. Peluang untuk meluaskan kenalan daripada SBP lain, meningkatkan ilmu dan kefahaman Islam khususnya kepada para lepasan SPM 2008.

Jangan lepaskan peluang ini.Berdaftarlah dengan segera !

Bantuan promosi.

Dicopy daripada: http://pju.apisbp.com/

No pictures, no idols..?

No pictures, no idols, no symbols, then what do Muslims pray to?

395

No burning of incense or paper money, no lighting of joss sticks, no flowers, then what do Muslims use for prayers?

No priests, the who guides the Muslims in their prayer?

Is the Imam an intermediary between God and man?

No holy water, no peacock feathers, then how are Muslims blessed?

No chairs in Mosques, then where do Muslims sit when they pray?

They don’t speak in Arabic here, then why do Muslims here pray in Arabic?

A big prayer hall, but why are only a few Muslims praying here?

The Unseen Creator

Muslims pray to The Unseen Creator Who created everything.

His power to create is limitless.

All He has to say is “Be” and it comes into existence.

Everything came from Him and will return to Him.

He does not have a son, and was not fathered by anyone.

He has no partners, and is unlike anything that the human mind can imagine.

The Unseen Creator calls Himself by the personal name of “Allah” in The Noble Qur’an.

Some say that when we drink water, we must remember the person who dug the well.

The aims of a Muslim’s prayer are to remember and be grateful to Allah Who created everything, including the water and the person who dug the well!

Environment-friendly prayer

Prayer in Islam is a simple activity that consists of a series of body postures and recitation of verses from The Noble Qur’an.

It is an environment-friendly prayer in that it does not require the burning of paper or other substances.

The practice of making “offerings” to God is unacceptable in Islam.

God is self-sufficient and has no needs.

cricket-prayer

No priests

The person who leads the prayer is called Imam in Arabic.

A person who has good knowledge of Islam and is able to recite the Qur’an well and lecture to the gathering during the Friday noon prayer is appointed as the Imam of a Mosque.

The Imam is not a priest in that he is not an intermediary between God and man. Muslims seek the Mercy of God directly.

Reason and logic

Islam calls on the Believers to base their faith on reason and logic and not on blind beliefs such as believing that sprinkling holy water on the body or stroking the body with peacock feathers will drive away bad luck and bring prosperity.

To receive the Mercy and blessings of God, Muslims are commanded to base their life on what is permitted, and keep away from the things prohibited (such as intoxicants, gambling and adultery) in The Noble Qur’an and the traditions of the Prophet (pbuh).

Furniture-free

The Muslim prayer positions consist of standing, bowing, sitting and placing the forehead on the floor.

It is not possible to do these while sitting on a chair. Thus all Muslim prayer places are furniture-free.

There are no reserved places in the Mosque.

All Muslims pray as equals.

sequance-solat

Prayer in Arabic

Muslims use the words of God when praying to Him.

They recite from The Noble Qur’an which is in Arabic.

Praying in the language of The Qur’an ensures uniformity.

A Muslim can go to any Mosque in the world and join the prayer without any difficulty.

Praying in the language of The Qur’an ensures accuracy.

Translations of the meanings of the verses in The Qur’an are not used in prayer.

At the end of the formal prayer, Muslims may seek the forgiveness and blessings of God in their own languages.

This is called du’a or supplication.

1_238308482l

Prayer in any clean place

Muslims can perform their prayers in Mosques, homes or in any clean place.

In some places, only a small number pray in Mosques, and they are usually those staying near the Mosque and visitors.

Muslims are required to perform the Friday noon prayer in the Mosque.

The Mosque is packed during this prayer and in some places, Muslims pray in the compound of the Mosque due to lack of space inside.

By Courtesy: Dr. Y Mansoor Marican, Ph.D

Pengorat Jalanan

Salam.

Tak marah pun.

Betul, tak marah. 

Cuma kasihan. Pelik. Sedikit sedih.

Takut memikirkan lebih jauh lagi.

Kalau di luar, perkara ini memang biasa. Kalau di kolej-kolej lain juga dengarnya memang perkara sebegini sudah tidak asing lagi.

Tapi di KYUEM yang hanya 400 orang.., perkara ini sangat asing!

Tak pernah pula dengar kisah sebegini daripada seniors dan super seniors. Rekod baru ye? Memang pelajar di sini suka mencuba sesuatu yang baru! Oh..

Langit tak selalu cerah..

“Feeewiitt..” , dan pelbagai bunyi (burung kot) yang pelik-pelik lagi.

“Assalamualaikum.. tak jawab dosa..” (idea kartun untuk menjawab: Korang bagi salam kat aku tu takdosa ke ?) =)

“Hai..jalan sorang-sorang je?”

(Terasa sudah tidak aman apabila berjalan sorang-sorang di kolej)

….

Hurm.

Tarbiyah di sini semakin berkurangkah? Naudzubillah!

Bukan seorang dua berpengalaman. Ramai. Ramai sudah.  Sebab itulah ia menjadi sangat pelik!

Eh, lupa pula nak tanya girls juniors. Diorang kena juga tak agaknya. Terfikir kenapalah kalian nak mengusik kakak-kakak ni.

Kami tahu kamu semua bukannya nak mengorat pun. (Entah siapa kata, kalau nak mengorat betul-betul takpe jugak!)

Jadi, kalau bukan mengorat, suka-suka je ye? Alahai adik-adik..

Betul, kami tak marah. Cuma kasihan.

Ramai merintih, “Sedihnya nak tinggalkan kolej kalau keadaan makin terukmacam ni.”

Dulu

 

Sekarang

 

Adakah kalau landskap kita – dulu lain sekarang lain,

maka,

suasana aman tanpa gangguan juga – dulu lain sekarang lain?

 

Haih. Lorong-lorong jalanan juga semakin hangat di malam hari. Kalau dulu biasanya malam-malam tertentu seperti Valentines Day baharu ‘meriah’  kawasan-kawasan gelap tersebut, kini? Hampir tiap-tiap hari kot!

Kawasan kejadian. Lebih hangat daripada biasa bila malam menjelma! Siang-siang hanya kucing sahaja bertebaran. Malam hari, kucing pun tak berani jalan..(sebab kucing tak sanggup tengok ke?)

Begitu juga dengan memasuki area girls chalet. Tak boleh sebenarnya ya..! Meskipun cuma untuk menghantar barang. Tinggalkanlah saja di pathway tu.. Girls di sini semuanya ringan tulang,kan? Chaletmates ada tu..

Mungkin ramai yang tak tahu kot.. Erm, lepas ni jangan buat lagi ya? Yang dah tahu ingat-ingatkanlah kawan-kawan.

Tapi kalau yang dah tahu pun buat juga..

..apa boleh kita buat lagi?

Ya Allah, rahmati kolej kami..

Kami sayang KYUEM!

 

 

Sampai sekarang sangat musykil dengan habit pengorat jalanan. Pernah ke ada orang tergoda dengan usikan kalian? huhu

 

(p/s: memang sebetulnya tak mahu post apa-apa sekarang ni. takpelah, cuti, update sekejap!)

%d bloggers like this: