Ayat-ayat Cinta (softcopy)

Salam.

Saya yakin, ramai yang sudah khatam novel ini. Tak kurang juga yang sudah menonton movienya.

Alhamdulillah, saya telah membacanya pada Februari 2007 setelah diperkenalkan oleh ramai orang. Tak suka baca novel sebenarnya, tapi sebab ramai sangat yang promote. Ustaz-ustaz dalam ceramah mereka pun promote.. Jadi teringin nak baca.

Movienya, belum berkesempatan lagi. Ramai yang tidak menggalakkan menontonnya. Maksiat mata..hehe. Tapi ada juga yang menegakkan, takkan nak buat movie sebijik seperti ayat dalam novel. Tidak begitu real. Tidak feelings..bla..bla..

Hurm..tengoklah nanti. Tapi sepertinya tiada perasaan nak menonton.

Satu perkara yang menarik minat saya untuk membeli novel ini apabila seseorang mengajak saya berfikir : Novel ini ditulis dengan merujuk Kitab-kitab Agama. Ada ke orang tulis novel macam ni? Biasanya novel hanya suara hati penulis, mengikut imaginasi mereka sahaja. Oh, patutlah novel ini persis sebuah kitab agama!

Klik sini untuk view softcopy

Softcopy ini saya kongsi bersama, kalau-kalau kita teringin nak cari input-input berguna seperti hadis-hadis dan kisah anbiya’ yang berkaitan hidup seharian remaja.

Maka di sini, saya suka untuk membawa satu petikan berguna daripada novel yang boleh kita renungkan:

Aku mempercepat langkah. Aku tidak mau naik tangga di belakang Maria. Aku harus di depan, aku teringat kisah nabi Musa dan dua gadis muda pencari air. Nabi Musa tidak mau berjalan di belakang keduanya demi menjaga pandangan dan menjaga kebersihan jiwa.

Jom renungkan. Kita prihatin atau tidak akan perkara ini?

Tips: Untuk memudahkan sebarang pencarian, tekan Ctrl dan F serentak. Senang sikit. Contoh

Find di Internet Explorer

Find di Mozilla Firefox

Credits to Haziqah for the softcopy!

Advertisements

3 responses to “Ayat-ayat Cinta (softcopy)

  1. haziqah 18 June, 2008 at 12:43 am

    owh..amik dr saye ke..
    hehe..mari la kite berkongsi2 ilmu ..
    smoga brmanfaat ;)

  2. nawa 20 June, 2008 at 6:57 pm

    nova!

    saya dah tengok dah cerita dia. tak lah best mana pun. Tak banyak input sangat pun cerita dia. Baiklah baca novel terus. Lagi~~~~ bagus.

  3. atiqah 29 June, 2008 at 12:03 pm

    btul2..cerita/movie dier xyahla tgk..kte pun da tgk, tp mcm buang masa je..xde byk input pun..huhu..novel dier bribu kali ganda lagi best, klau kte mghayati n amik pedoman dari novel tu..klau nk tgk cerita dier, wajib bace novel dier dulu..tp xyah tgk pun xpe, xrugi pun =D

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: