Kerdilnya kita!

Pertama, bandingkan saiz bumi dengan planet-planet lain.

Hurm..not bad besar juga kan..?

Ok, kini bandingkan pula bumi dengan Uranus dan Neptune:

Sekarang, bandingkan bumi dengan matahari..!

Bukankah bumi ibarat satu titik berbanding matahari?

Fikirkan..

Kita di mana??

Sedangkan dengan matahari pun sebegitu kecil, apalagi dengan Pencipta Matahari…

Baik, sekarang, bandingkan pula matahari dengan bintang-bintang lain..

Kemudian dengan bintang lain pula.

Waaaaaah….di mana matahari??

Tak kelihatan pun!

Antares is the 15th brightest planet in the sky. The distance is more then 1000 light year from the earth.

Aduh. Memang kerdil. Kerdil sekali.

Subhanallah!!

Tapi, sekerdil-kerdil kita, kita tetap diangkat sebagai khalifah. Betapa tinggi darjat manusia di sisi-Nya kan?

Takbir!

credit to MACC for this email.
Advertisements

6 responses to “Kerdilnya kita!

  1. Masruddin Rahmat 23 May, 2008 at 12:25 am

    assalamualaikum…nice blog, saya masruddin, dulu debater bm sains johor, x tau la kenal ke x, x ape, just singgah kat sini, best2 utk dibaca. dgr cerita sekarang di kyuem, akan ke mana dan kos ape? anyway goodluck…jazakallahukhairankathiran…:)

  2. novaadila 23 May, 2008 at 3:23 am

    waalaikumussalam wbt.

    thanx.err..sori ada masalah ingatan!lagi2 mengingat org! btw, kita pernah lawan ke?

    owh,maths, insya-Allah uk..

  3. akma 23 May, 2008 at 6:50 am

    nk tergelak aku ngan budak ni…masalah ingatan??memang..nasib baek sedar..kui3!!kidding~
    best la artikel ni..sekerdil2 kita, kita tetap pendakwah..klo bace word kerdil mesti ingat quote ni..xtau nape..hehe!!

  4. novaadila 23 May, 2008 at 1:17 pm

    hehe..sy memang pndi menghibur hingga buat akak tergelak.wa3..

    bukan sekadar mslh ingatan.. hilang ingatan lagi tu. tp betul la kan kak, dr sudut bahasanya – hilang (telah tiada) ingatan (dalam memori) ^_^

    erm.. betul la. sekerdil mana pun, kita tetap pndakwah!
    bila fikir balik, tingginya Allah angkat darjat kita -sbg khalifah/pendakwah sedangkan kita sgt kerdil! kenapa allah xnk lantik matahari yg besar tu..tp kita juga yg mnjadi pilihan! sama2 pikirkan~

  5. Masruddin Rahmat 23 May, 2008 at 2:13 pm

    xpe xpe..biase la tu..kite x pernah jumpe pon, cume munawwarah ( my debate mate) pernah cite pasal nova..n kitorang slalu2 gk usha smap labu mase kat uia n ppm dulu…ok, gudluk, bonne chance..semoga tanggungjawab kite sebgai abdi dan khalifah kite laksanakn sebaik2nya..amin…

  6. novaadila 24 May, 2008 at 11:59 am

    owh..thanx..waalaik, ameen.

    btw, siapakah munawwarah ni sebnarnya.. kejamnya daku, dia slalu kirim salam, tanya khabar.. tp tak kenal pun dia! ah.. ada contact dia lg x? nk menjalin silaturrahim..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: