adil ke sama rata? (part 1)

Suatu hari, ketika saya ingin menggunakan printer di IT Lab, ada seseorang juga yang berhajat serupa dengan saya pada waktu yang sama. Hendak mengalah, kerja kita pun urgent juga.

Maka saya cadangkan pada saudara tersebut,

“How if we alternate (each other), then barulah fair kan..?”

“You’re talking about fair..? Huh, dalam dunia ni, ada benda ke yang fair? Dunia ni adil ke?”

Lebih kurang begitulah permulaan perbincangan kami.

Dia mulakan, maka saya bersuara, lagipula tak wajar dilepaskan peluang membetulkan fahaman yang salah tentang hidup ini. Saya minta dia mengulangi soalan. Pura-pura tak dengar, tapi sebenarnya mengharapkan dia membetulkan ayatnya sebentar tadi.

Rupanya tidak juga.

“Kan ko cakap pasal adil. Ada ke benda yang adil dalam dunia ni? Ada ke?”

Mujur dia Muslim. Lebih mudah untuk berhujah.

“Apa yang tak adil..?”

Sedang dia sibuk-sibuk memprint kerjanya, tak sempat dia memberi jawapan, saya menambah lagi,

“By the way, what’s the meaning of keadilan, from you side? What do you wanna say actually?”

Dia sibuk lagi dengan printernya.

Lama kemudian, baru dia menjawab, “Oh, ko tanya maksud adil yang macam mana ni?”

“Erm.. setuju tak, sama rata tak semestinya adil, adil tak semestinya sama rata?” aju saya.

“Adil kan maksudnya meletakkan sesuatu di tempatnya..?” tambah saya lagi.

Sibuk lagi dia dengan printernya.

“Oh..oo ye. Yang itu ke. Aku dah lupa la agama SPM dulu. Ha’ah, adil bukan sama,”

Saya tuntut dia berikan contoh perkara yang tidak adil di dunia ini.

Tiada pula jawapan. Sibuk dengan printernya. Begitu juga saya. Tiba-tiba tukar topik pula.. Haih.

Advertisements

One response to “adil ke sama rata? (part 1)

  1. Syeikh 12 May, 2008 at 8:12 pm

    Salam, ukht adila.,

    Tolong beri pandangan,cadangan, dan pendapat
    di dalam dalam forum di blog muscom(tab atas sblh MOC) ttg kurangnya kehadiran junior di Musolla, n cara mmperbaiki n mengatasi mslh tsebut.
    jzkk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: